6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bayramda tatlıyı fazla kaçırmayın

BAYRAMDA TATLIYI FAZLA KAÇIRMAYIN

Ramazan'ın ardından bayram ziyaretlerinde nezaket gereği geri çevrilmeyen tatlılar, 45 yaş üzerindekilerin sağlığını tehdit ediyor. Ramazan'da tatlı ve hamur işinin fazla tüketilmesinin hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırladığını belirten Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisyeni Nilgün İstek, "Ramazan ayında bir ay dinlenmeye çekilen mideyi bayramda tatlı ve hamur yiyeceklerle yormayın" uyarısında bulundu.

İstek, Ramazan'da oruç tutmanın kişinin beslenme durumunu önemli ölçüde etkilediğini, ayrıca kan limiti, lipo protein, protein, C vitamini ve hemoglobin değerleri üzerinde de etki yaptığını kaydetti. Yapılan araştırmalara göre Ramazan ayı boyunca toplam yiyecek alımı azaldığı için kilo kaybı görülmesi gerekirken, öğün sayısı ikiye inmesine rağmen tatlı ve tahıl ağırlıklı beslenen Türk toplumunda nüfusun yüzde 25'inde kilo alımı görüldüğüne dikkati çeken İstek, oysa şekerli ve hamurlu gıda tüketimini azaltarak standart kiloyu yakalamanın mümkün olduğunu vurguladı.

İstek, Ramazan süresince en çok karşılaşılan sorunlardan birinin de sebze, meyve ve su tüketiminin azalmasıyla oluşan konstipasyon (kabızlık) olduğunu belirterek, vücudun sağlıklı şekilde işlevini yerine getirebilmesi için her türlü gıdanın Ramazan'da da düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ramazan süresince değişen beslenme alışkanlığının biraz dikkat edilmesi durumunda bayram sonrası yine eski şekline döneceğini ifade eden İstek, şunları söyledi:

"Ramazan'da bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı. Özellikle ağır hamur tatlıları, kızartmalar, yağlı yiyecekler fazla tüketilmemelidir. Bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi sağlanmalıdır."

İstek, bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların nezaket gereği geri çevrilmediğine işaret ederek, "Şekerli, yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlıyor. Özellikle, 45 yaş ve üstü kişiler risk altında" diye konuştu.

BAYRAMDA TATLIYI FAZLA KAÇIRMAYIN
İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2010 Pazar 10:37:00
Güncelleme :5 Eylül 2010 Pazar 10:44:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?