4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bebek ölümlerinin nedeni; salgın

İnegöl Devlet Hastanesi'nde ölen bebeğin kalp rahatsızlığı bulunduğu, müşahede altına alınan 10 bebeğin ise viral bir enfeksiyon sonucu salgına maruz kaldığı bildirildi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına; Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzmanlarından Prof. Dr. Uğur Dilmen, Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Uzm. Dr. Ahmet Yağmur Baş, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Eğitim ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Sosyal, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kemal Köroğlu, Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Okan Kölgelli katıldı.

Bilim heyetinin raporunu açıklayan Prof. Dr. Uğur Dilmen, salgının 2 ve 3 Temmuz tarihinde seyrettiğini, 22 bebekten 11'inde şikayet tespit edildiğini ifade ederek, "Yapılan inceleme sonucunda doğum salonuna elektronik kapıdan girildiği, galoş ve önlük kullanıldığı, 2 doğum masası bulunduğu, steril bir ortam sağlandığı ve tek kullanımlık malzemeler, steril eldiven ve malzeme kullanıldığı belirlendi. Bebeklerin tartılarının yapıldığı, K vitamini uygulandığı ve taburcu edilmeden önce Hepatit B aşılarının yapıldığı belirlendi. Ancak 10 bebek, personel, anne ya da ziyaretçiden kaynaklanan viral salgın ile karşı karşıya kaldı. Viral enfeksiyon erişkinlerde klinik bulgu vermeyebilir. Ancak yeni doğan bebeklerde ağır seyrediyor. Kaybedilen bebeğin kalp rahatsızlığı olduğu, salgınla ilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Zamanlama dışında olaylarla bir ilgisi yok. Bu durum otopside tespit edilmiş" dedi.

Prof. Dr. Dilmen, sabah yaptıkları inceleme sonucuna göre Bursa ve İnegöl'deki 10 bebeğin durumlarının iyiye gittiğini, önümüzdeki günlerde taburcu edilmelerinin planlandığını kaydederek, "Yenidoğan ünitesiyle ilgili sorun gözlemlenmedi. Personellerin muayenesi yapıldı. Hastalık tespit edilmedi. 2 ve 3 Temmuz'dan sonra yeni vaka ortaya çıkmadı. Salgın sona erdi. Doğumhane biriminde şu andan itibaren yeniden faaliyet sürdürülmesinde sakınca bulunmamaktadır" diye konuştu.

Dilmen, viral enfeksiyonun burun akıntısı, öksürme ve griple bulaşabildiğini, yenidoğana bulaştığında ağır seyrettiğini, virüsün kaynağının personel mi ziyaretçi mi olduğu yönündeki tespitin zor olduğunu kaydederek, "Bunu bulmak mümkün değil. Bunun araştırması yapılıyor. Ancak malzemeden kaynaklanmadığı ortada" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uğur Dilmen, kalp rahatsızlığından dolayı ölen Uğur bebeğin, neden taburcu edildiği yönündeki soruya ise, "Bu çok ağır bir durum. Ancak doğum sonrası muayenesiyle anlaşılmayabilir. Anne karnındaki kalp ve akciğer durumlarıyla doğduktan sonraki hayata adaptasyonu farklı. Bu birkaç gün sürebilir. Bazen bu muayeneyle anlaşılmayabilir. Bu tesadüfen viral enfeksiyon olaylarına rastlamış. Ölümün virüsle ilgisi yok. Bu durum otopsi raporunda da belirlendi" açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç Dr. İrfan Şecan, İnegöl'deki olayla ilgili yeni soruşturma heyetine gerek görmediklerini anlatarak, "İl Sağlık Müdürlüğü'nün soruşturmasının sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 14:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?