4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bebeklere işitme taraması

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Yenidoğan İşitme Birimi, bebekleri işitme taramasından geçirerek, ileride işitme kaybı yaşamamaları için mücadele ediyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Yenidoğan İşitme Birimi, bebeklerin işitme seviyesini belirlemek için yaptığı özverili çalışmalarını sürdürüyor. 2007 yılında kurulan birim 2 yılı aşkın süre içersinde 27 bin 500 bebeğe işitme taraması yaptı.

Bugüne kadar yapılan taramalar neticesinde 11 bebekte işitme kaybı gözlendiğini ifade eden Dr. Emel Ekşioğlu, "Testi geçemeyen bebekler, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Ana Bilim Dalı Bölümü'ne sevk ediliyor. Daha sonra biz bu bebeklerin takibini yaparak durumları hakkında bilgi alıyoruz.

Bebeklerinin ailelerini evlerinde ziyaret ederek, yapılması gerekenler hakkında eğitici bilgiler veriyoruz. Türkiye'de aileler geleneksel olarak erken teşhise yönelik testleri ihmal ediyor. İşitme-konuşma engeli 2.5 - 4 yaşında fark ediliyor. Bu sürenin asgari 6 aya düşürülmesini hedefliyoruz. Ailelerinde çocuklarının gelecekleri için işitme testinin takibini yaparak bize destek olmalarını istiyoruz. Böylece hem toplumun hemde devletin üzerindeki engelli yükü maddi manevi azaltılmış oluyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 13:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?