1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Belediye, başa çıkamıyor

Bursa'da, tarihi Koza Han'ın orjinal Taç Kapısı'nı kapattığı gerekçesiyle büyükşehir belediyesi tarafından kamulaştırılmak üzere Anıtlar Kurulu'na görüş sorulan Uludağ Kuyumculuk'a ait inşaat, meclis kararına rağmen devam ediyor.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen, belediye meclisinin yıkım kararı almak üzere komisyona havale ettiği binada, çalışmaların durdurulması gerektiğini söyledi. Başkan Hikmet Şahin'in yokluğundan istifade edilerek dış cephelerin mermer kaplama işleminin yapıldığını belirten Önürmen, "İnşaatın, komisyon kararından önce bitirilmesinin planlandığını düşünüyoruz. Bu ısrarcılığı kamulaştırma bedelini arttırmaya yönelik bir davranış olarak görüyoruz. Bu cephe giydirme çalışmaları, komisyonu etkileme ve karardan vazgeçirme taktiğidir. Vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açan inşaatın bir an önce yıkılması Hanlar Bölgesi Projesi açısından önemli bir tarihi adım olacaktır. GÜMÇED olarak Koza Han'ı kapatan bu binaya ruhsat verenler hakkında savcılığa başvuruda bulunduk. Artık Bursa'da han bizim, hamam bizim devri kapanacaktır. Yargı ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na yansıyan bu konuda, gecikmeler kent sakinleri açısından maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Komisyonda yıkım kararı çıkana kadar, inşaat mühürlenmelidir" dedi.
Hanlar Bölgesi'nin açılması için, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Binası, TEDAŞ trafosu, Borsa Pasajı'nın bir kısmı yıkılmıştı. Ticaret Borsası da önümüzdeki günlerde Koza Han'ın Taç Kapısı'nın görülmesi için 2 ve 3. katlarını yıkacak. Bu arada bölgedeki Geyve Han da Osmagnazi Belediyesi tarafından yaklaşık 400 bin YTL'lik bir harcamayla restore ediliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise, Koza Han'ın karşısındaki inşaatla birlikte Fidan Han'ı ve Koza Han'ı kapatan 8 binayı da yaklaşık 2 milyon YTL'ye kamulaştırmayı düşünüyor. Ancak tartışmalı inşaatın arkasındaki dükkanlar 2. derecede tescilli eser oldukları için bu kararın kalkması için Anıtlar Kurulu'na görüş soruldu.
.
Yayın Tarihi : 6 Mart 2006 Pazartesi 22:35:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?