7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Belediyeden fare seferberliği

Bursa'da, Osmangazi Belediyesi tarafından tabakhaneler bölgesindeki dericilerin şehir dışına taşınmasının ardından baş gösteren fare istilası, Büyükşehir Belediyesi'nin yıkımlara başlamaması sebebiyle tekrar arttı. Osmangazi Belediyesi 2. kez bölgeye fare istasyonları kurdu. 

Tabakhaneler bölgesinin taşınmasının ardından ortaya çıkan farelerin mahalle halkını tehdit eder hale gelmesi üzerine harekete geçen Osmangazi Belediyesi, Eylül 2007'de bölgeye fare istasyonu kurdu. 3 ay boyunca süren çalışmalar sonrasında farelerin yayılmasının önüne geçen Osmangazi ekipleri, Büyükşehir Belediyesi yıkım yapacağı için mücadeleye son verdi. Bazı fabrika sahiplerinin bölgeden çıkartılamaması sebebiyle yıkımlar başlayamayınca, fare popülasyonu da arttı. 

Vatandaşlardan ve tabakhaneler bölgesindeki muhtarlardan gelen şikayet üzerine harekete geçen Osmangazi Belediyesi ekipleri, bölgede 2. kez fare ile mücadele başlattı. 3 ay boyunca devam edecek mücadele çerçevesinde 850 fare istasyonunun kurulacağı bildirildi. 

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Tekin Akış, bölgede başlaması gereken yıkımların 1 yıldır yapılamaması sebebiyle fare popülasyonunda gözle görülür bir artış olduğunu söyledi. Çevredeki vatandaşların şikayeti üzerine bölgede 2. kez mücadele başlattıklarını söyleyen Akış, "Farelerin önüne geçmek için yıkımlar bir an evvel başlatılmalı. Geçen yıl bölge yıkılamadığı için yer altına inen fareler, yaz ayları ile birlikte tekrar ortaya çıkmaya başladı. Mahalle halkı çok ciddi sıkıntı ve risk
altında. Çünkü fareler evin içinde dolaştığı takdirde bütün hastalıkların taşıyıcısıdır. Veba gibi hastalıkların da başlıca sebebidir. Fareler lağımda yaşayan hayvanlar. Başta veba türolami olmak üzere tüm enfeksiyon hastalıkların hepsi farelerle yayılır. Dünyada en büyük hastalık salgınları farelerden yayılmıştır. Burada bu yüzden ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Yıkım sırasında farelerin kontrol altında tutulup yayılmasını önlemek lazım. Çünkü bölgede çok ciddi bir risk var" dedi. 

10 kişilik ekiple bölgedeki 85 işyeri, 15 hektarlık açık alan Alemdar, Soğanlı ve Gaziakdemir mahallerinde bulunan 60 sokakta mücadelelerin devam edeceğini söyleyen Akış,"Kışın bastırmasıyla farelerin derinlere girmesi üzerine mücadeleyi durdurmuştuk. Ancak daha sonra evleri fareleri basması sonucu tekrar bu işe başlamak ihtiyacı hissettik. Şu anda 850 istasyon kurduk. Yem tüketimi düşünceye kadar devam edecek" dedi. 

Bölgede fare istilasının olup olmayacağının sorulması üzerine Akış, "Şu anda yok. Geçen yıl yaptığımız çalışma sonucunda çok büyük bir popülasyonu kırdık. 3 aylık çalışma bu meseleyi ortadan kaldıracak" diye konuştu. 

Geçen dönem 200 milyar lira harcama yapılarak 800 kilo ilacın kullanıldığı mücadelede bu dönem de aynı miktarda ilaç kullanılacağı öğrenilirken, mahalle halkı ise evlerinin içinde ve bahçelerinde dolaşan fareler yüzünden geceleri dışarıya çıkmaya korktuklarını söyledi. 

Tabakhanelerin bir an önce yıkılmasını isteyen mahalle muhtarları, yıkımların yapılmaması takdirde mahallelerini terk edeceklerini iddia etti. Geceleri sokağa çıkamadıklarını, farelerin yanı sıra serserilerle de mücadele ettiklerini söyleyen vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nden yardım istedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?