4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Belediyeden restore için ilk adım

Osmangazi Belediyesi, sahiplerinin birleşip restore ettirmemesi sebebiyle yıllardır harabe halde olan tarihi Sümbüllü Bahçe Konağı'nı yeniden şehre kazandırıyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) katkılarıyla hayat bulacak tarihi bina, Bursa'nın en önemli sivil mimarlık örneği yapıları arasında yer alıyor. Yapının restorasyonu için ilk harç, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, milletvekilleri, BTSO üyeleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törenle atıldı.

Törende konuşan Altepe, Osmangazi'de 5 yıl içinde hayata geçirdikleri kentsel dönüşümden spora, tarihi mirastan sağlık alanına kadar pek çok projeyle Bursa'nın çehresini değiştirdiklerini söyledi.

Onlarca eseri şehir dinamikleriyle birlikte yenilediklerini ifade eden Altepe, "Sümbüllü Bahçe Konağı da diğer projeler gibi kent dinamiklerinin katkı koyduğu bir çalışmadır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız, bu tarihi yapının restorasyon ve rekonstrüksiyon maliyetini üstlendi. Sayın Celal Sönmez Bey, daha önce başka bir proje için gittiğimizde de hiç tereddüt göstermeden gerekli desteği vermişti. BTSO Meclisi'ne ve Sayın Sönmez'e şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Sönmez ise, BTSO olarak bir ortak fayda kuruluşu olduklarını, sosyal, kültürel faaliyetlerin içinde olmaya çalıştıklarını vurguladı. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin destek açıklamalarına atıfta da bulunan Sönmez, "Bugüne kadar verdiğimiz destekler bugünden sonra artarak sürecek" diye konuştu. Törene katılan Ülkü Özalp, konakta geçirdiği acı tatlı günlerini anlattı. Özalp, "Biz bu konağı ayağa kaldıramadık ama Sayın Başkan'ın el atmasıyla yapı tekrar Bursa'ya kazandırılmış oldu" ifadelerini kaydetti.

1921-23 yıllarında Ülkü Özalp'in dedesi Rasim Vehbi tarafından yapılan tarihi yapı, son 20 yıldır aileden hiç kimse konakta oturmadığı için harabe bir vaziyette bekliyordu. Bursa'nın en gözde noktalarından biri olan Tophane sırtlarında yer alan ve mimarisiyle göz kamaştıran tarihi yapı, eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı Teoman Özalp ve eşi Ülkü Özalp ile Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin tapu belgelerini imzalamasıyla belediyeye geçti. Satış işlemi, konağın diğer ortakları Newyork Tıp Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. A. Rasim Güçalp ve Romanya'daki Renault fabrikasının müdürü Kimya Yüksek Mühendisi Aziz Güçalp'in Bursa'daki kardeşleri Ülkü Özalp'a satışla ilgili vekalet vermesiyle gerçekleşti.

Sümbüllü Bahçe Konağı, farklı dönemlerde yapılmış 6 yapıdan oluşuyor. Tarihi yapılar topluluğunun restorasyon-rekonstrüksiyon projesi, Osmangazi Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Bursa'nın eşsiz değerlerinden biri olan Sümbüllü Bahçe Konağı'nın restorasyon maliyetini Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üstlendi. BTSO, yapının restorasyonu için 2,5 milyon lira verdi.

Restorasyon aşamasında yapılan kazılarda, zeminde birtakım moloz örgüler ve taş duvarlar ile erken Osmanlı hamam kalıntıları tespit edildi. Tespit edilen bu eserler, gerekli müdahalelerin ardından alanda sergilenecek.

Sümbüllü Bahçe Konağı'nın Mayıs 2009'da hizmete açılması planlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 17:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?