1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Belediye'den 'S' plaka açıklaması

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İNSERKOOP ve Şoförler Odası tarafından "S" plakası tahsisi konusunda belediye hakkında dava açılması üzerine basın toplantısı düzenleyerek, mesleği yapanları değil korsanları engellediklerini söyledi. 

Başkan Alinur Aktaş, S plakası bulunmayan ve mağdur olan esnaflara 10 yıllığına hat kiraladıklarını, devleti zarara uğratmadıklarını, iki yıl önce 50 plakalık çalışma yaptıklarını söyledi. Tahsis ettikleri hattan her yıl 2 bin YTL alınacağı yolundaki şayiaları yalanlayan Aktaş, 2 bin YTL'nin 10 yıllık kira karşılığı bir defaya mahsus olarak alındığını kaydetti. S plakası olanların bu işi meslek olarak mı yoksa rant elde etmek için mi yaptıklarını soran Aktaş, "Biz mağdur insanlara yardımcı olduk. Bu işi meslek olarak yapmak isteyenler, bundan ekmek yemek isteyenler rahatsız değil. Emlakçılık yapmak isteyenler rahatsız. Bu mesleği yapan hiç kimseyi engellemedik, korsanları engelledik" dedi.
 
Aktaş, 7 Nisan 2006 tarihli belediye meclisi kararının iptali için İnegöl Şoförler Odası'nın idare mahkemesine yaptığı müracaatın reddedildiğini belirterek, "İNSERKOOP yönetimi, 233 umum servis aracının yeterli olduğunu, 100 adet aracın artırılmasına gerek olmadığını ifade etmiştir. Oluşturduğumuz komisyonun yaptığı araştırmada 233 umum servis aracının yeterli olmadığı, 130 adet aracın ruhsatsız, plakasız, kayıtsız olarak servis taşımacılığı yaptığı tespit edilmiştir. Bu tespitlerimiz sonucunda 100 adet umum servis aracı ihalesi yapılmasına karar verilmiştir. 

Plaka tahsisi yapılmayıp, servis hatlarının 10 yıllığına kiraya verilmesinin gerekçesi ise, İlçe Trafik Komisyonu tarafından 233 araca umum servis taşımacılığı yapması için plaka verilmiş, 70 adet aracın belediyemizden güzergah izni ve çalışma belgesi almadığı, bunları hizmete dönüştürmemelerinin sebebinin rant elde etmek olduğu tespit edilmiştir. 

Belediyelerin plaka tahsisi yapabilmesi için bakanlıktan onay alması gerekmekte, bu da uzun sürmektedir. Ayrıca plaka imtiyazı satın alan bazı esnafların, bu plakayı ticari taşıt almadan elinde bulundurduğu, zamanla oluşacak plaka talebini fırsat bilerek, sıkışık kişilerden 5 bin YTL'ye aldığı plakayı 20-25 bin YTL gibi yüksek bedelle sattığı bilinen bir gerçektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2006 Cuma 15:10:43
Güncelleme :21 Temmuz 2006 Cuma 15:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?