4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Berberlerin yasa değişikliği teklifi

Bursa Berberler Odası, Berberler Federasyonu'yla ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na 36 maddelik bir yasa değişikliği teklifinde bulundu.

Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak, Avrupa Birliği Yasaları'nın hemen her konuda referans alındığı Türkiye'de berberlikle alakalı hiçbir mesleki planlamanın yapılmayışından şikayet etti.

Berberlerde kendilerini ilgilendiren kanunla alakalı değişiklik yapılması için harekete geçti. Bursa Berberler Odası, Berberler Federasyonu'yla ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na 36 maddelik bir yasa değişikliği teklifinde bulundu. Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak, Türkiye'de berberlikle alakalı hiçbir mesleki planlamanın yapılmayışından yakındı.

Başkan Ocak, "Bizim işimizin bir hizmet sektörü olduğu asla unutulmamalıdır. Bizler otomasyon üretim yapamıyoruz. Bir müşterimizle en az 1 saat ilgilenmek zorundayız ve bu birebir hizmet anlamına gelmektedir. Bu sebeple berber ve kuaförde sürüm diye bir kavram yoktur. Dolayısıyla bizler ne sanayiciyiz ne de taciriz" şeklinde konuştu.

Bağ-kur, yol, yemek, senelik izin ve tazminat gibi en temel hakların bile kendileri için bir hayal olduğunu söyleyen Mustafa Ocak, "Bugün ülkemizde asgari ücrete tabii bir işçi bile ayda 208 saat çalışma karşılığında 546 TL kazanırken SSK, yemek, yol, senelik izin ve tazminat gibi haklara da sahiptir. Buna karşılık Berberler 390 saat çalışma karşılığında sadece 550-600 TL kazanabilmektedirler" dedi.

Sanayi ve Ticaret Kanunu'nun 102'nci maddesinin kendileri için büyük sıkıntı teşkil ettiğini belirten Başkan Ocak, "Sanayi ve Ticaret Yasası'nın 102'ci maddesinde "ticaret siciline kayıtlı olanlardan 3308 sayılı yasada ön görülen ustalık belgesi istenmez" denilmektedir. Bu madde küçük esnaf ve sanatkara büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. Bu problem bir yasayla ve kalıcı olarak çözülmesi gerekmektedir" diye kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 11:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?