3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bilgisayar göz sağlığını tehdit ediyor

MİNİK GÖZLERE BİLGİSAYARDAN BÜYÜK DARBE

Özel Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Özgür Şanlı, bilgisayarın, gelişme çağındaki çocuklarda kalıcı görme bozukluklarına sebebiyet verdiğini söyledi.

Op.Dr. Şanlı, bilgisayarın çağımızda giderek yaygınlaştığını, başlangıç yaşının da buna paralel olarak giderek düştüğünü söyledi.

Göz hekimlerine başvuranların büyük kısmını bilgisayar kullanımına bağlı oluşan rahatsızlıkların teşkil ettiğini belirten Şanlı, şöyle konuştu: "Rahatsızlık, erişkinlerde bilgisayar karşısında uzun süre kalmaya bağlı gözlerde yanma, batma, kızarıklık gibi geçici göz kuruluğu belirtileri ile ortaya çıkarken kalıcı hasarlar daha nadir görülmektedir. Ancak göz anatomisinin gelişiminin henüz tamamlanmadığı çocukluk ve ilk gençlik yıllarında uzun süreli bilgisayar ekranı karşısında kalmak, gerek göz kırpma refleksinin azalmasına gerek bilgisayar ekran ışınlarının direk etkisine bağlı olarak bir noktadan sonra kalıcı kırma kusuruyla sonuçlanmaktadır."

Şanlı, bunun, "özellikle son yıllarda yaptıkları çocuk göz muayenelerinde farkına vardıkları ancak tıbbi bilgiler arasında yer almayan bir durum olduğunu" söyledi.

Özellikle astigmatı olmayan gözlerde astigmat oluşması, daha önce mevcut bulunanlarda ise astigmatta 0.75 -1.25 seviyelerine varan artış söz konusu olduğunu anlatan Şanlı, şunları söyledi: "Bu değişim başlangıçta geri dönüşümlü değişimler şeklinde başlayıp uzun süren bilgisayar kullanımında (özellikle dört yıl ve üzeri) kalıcı hale gelmektedir.''

Op. Dr.Özgür Şanlı, bu verilerin bilimsel çok merkezli araştırmalarla desteklendiğini söyledi. Ancak edinilen klinik tecrübelerle çocukların göz sağlığını tehdit eden bu duruma erkenden işaret edildiğini belirten Şanlı, şözlerine şöyle devam etti: "Bu gözlemler ışığında, bize düşenin dolu dolu yaşamakta olduğumuz bu bilişim çağında çocuklarımızı hayatımızın bir parçası haline gelen bilgisayarlardan tamamen koparmak değil bu cihazla tanışmayı belirli bir yaşa kadar geciktirmek ve kullanımı ise belirli süreleri aşmayacak şekilde kısıtlamaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 10:08:04
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 18:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?