4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bilim hazinesi gün yüzüne çıktı

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN BİLİM HAZİNESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Molla Fenari Sempozyumu'nda, Bursalı bu büyük alimin din ve fen alanında birçok esere imza attığı belirtildi.

Tayyare Kültür Merkezi'ndeki sempozyumda, Molla Fenari'nin unutulan bir değer olduğu ve geçmişte yaptığı astronomi, matematik, fıkıh, alanındaki çalışmalarının günümüzde bile önemini koruduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Jamil Ragep'in yaptığı sunduğu tebliğde Molla Fenari''nin astronomi alanındaki araştırmaları anlatılarak, kendisinin özgün evren fikrini benimsediği ve yaptığı çalışmalarda bunu ön plana çıkardığı ifade edildi.

Konuşmacılardan Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Molla Fenari'nin Yıldırım Beyazid döneminde ilmi bir hamle başlatıp ders müfredatını değiştirmesinin o dönemde Osmanlının beylikten devlete geçiş sürecine zemin hazırladığını anlattı. Ayrıca bilimin ışığında bir birinden farklı birçok araştırma yapan ve yirmiden fazla branşta uzman olan Molla Fenari'nin matematik alanındaki çalışmalarıyla hala günümüzde önemini koruduğu belirtildi.

Dr. Saadet Maydaer ise, Molla Fenari'nin yaşadığı dönemde müderrislik, kadılık ve müftülük gibi görevleri aynı anda yapabilen ender insanlardan biri olduğunu söyledi. Maydaer, Fenari'nin kültürel ve ilmi açıdan toplumun var olma sürecinde büyük katkısı olduğunun altını çizdi.

Molla Fenari'nin tasavvufi yönünden bahseden Doç. Dr Abdürrezzak Tek ise, "Molla Fenari'nin insanlık ve ilim alemi üzerine öyle kuvvetli tesiri olmuştur ki, kendisi bir tarikatta mürşidlik-şeyhlik vazifesi yapmamasına rağmen, ismi pek çok tarikata nispet edilmiştir" dedi.

Molla Fenari tefsirinin asırlar boyunca alimler arasında hayranlıkla karşılandığıı, hatta 21. yüzyılda bile ilgi odağı olduğu ifade edildi. Sempozyumda, Molla Fenari'nin aynı zamanda sosyolojik ve psikolojik dini anlayışından da örnekler verildi. Sempozyumda, Molla Fenari'nin kendi adını taşıyan caminin haricinde Bursa'ya üç mescit ve bir medrese kazandırarak ilim çerçevesinde o devrin insanlarına ve günümüze önemli bir miras kazandırdığı vurgulandı.

Sempozyuma katılan vatandaşlar, Molla Fenari'yi daha iyi tanıyıp, onun insanlığa armağan ettiği bir birinden değerli eser ve ilmi çalışmalarını anlama fırsatı bulduklarını söyledi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN BİLİM HAZİNESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
UNUTULMAYA YÜZ TUTAN BİLİM HAZİNESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 15:21:03
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 17:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?