2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Bindallılar yeniden gözde oldu

Bursa'da 50 ila 200 yıl önce göz nuru dökülerek, atlas ipek veya kadife üzerine gümüş telle işlenmiş, el emeği bindallı kıyafetler yeniden gözde oldu. 

Bursa Kapalıçarşı içerisindeki tarihi Aynalı Çarşı'da eski ve yeni yöresel kıyafetler satan İbrahim Koca, asırlar önce her biri günlerce el emeği göz nuru ile yapılmış, simden işli bindallıların yeniden genç kızlar tarafından giyilmeye başlandığını söyledi. Günümüzde nakış makinalarının teknolojik olarak gelişmesi ile eski desenlerin kadife üzerine daha kolay işlendiğini anlatan İbrahim Koca, "Eski tarz, el işi kıyafetler günümüzde yeniden gençler tarafından tercih edilmeye başlandı. Kına gecelerinde, düğünlerde artık genç kızlarımız, düğün sahibi anneler, özel tasarlanmış yeni yapım bindallıları giyiyorlar. Bazı aileler fiyatları desenine göre 400 ila 700 ytl arasında değişen yeni yapım bindallıları satın alıyorlar. Ancak çarşıda bizlerde isteyenlere birkaç geceliğine düğün için bindallı kiralıyoruz. Başlığı, aksesuarları, iç giysileri ile bir bindallı takımı 35 ile 50 ytl arasında fiyatla kiralanabiliyor. Ancak en önemlisi köylerimizde, eski evlerimizde sandıklarda saklanan el işi bindallılarda günümüzde büyük rağbet görüyor. Bu tip eski bindallılar aylarca göz nuru dökülerek elde gümüş veya bakır simlerle işlendikleri için, daha seçkin kişiler tarafından alınıyor. 

Özel günlerde kullanıldığı için çok az giyilmiş olan ipekten mamul atlas kumaş veya pamuklu eski kadifeler üzerine yapılmış bindallılar şimdi dekoratif maksatlı da kullanılıyor. Bazı anneler gelinlik genç kızlarının aile içinde giymeleri için satın alırken, bazı ailelerde evinin duvarlarına özel çerçeveletip dekor maksatlı asmak için bu eski elbiseleri tercih ediyorlar. Ancak gerçekten her biri sanat şahaseri olan bu eski bindallılar, geleneksel kültürümüzün yaşatılması anlamında büyük bir görevi yerine getiriyor. Geçmişteki el sanatı ve göz nuru özel kıyafetlerimizi unutmuyoruz. Atlas üzerine yapılanlar, naturel olması ve atkı ile çözgüdeki ipeklerin birbirlerini kesmesi sebebiyle daha kolay akıyor, yıpranıyor. Kadife üzerine yapılan işlemeler ise daha uzun ömürlü oluyorlar. Pembe, lacivert, bordo gibi renklerin tercih edildiği bu el işi kıyafetler günümüzde eski günleri yad etmemizi sağlıyor" dedi. 

Aynalı Çarşı'daki eski ile günümüzdeki folklorik ürünleri satan dükkanlarda, ayrıca erkeklerinde sıcak yaz akşamlarında giydikleri pamuklu boydan entariler, çocukların giydikleri uzun eski zaman gömlerini bulmak mümkün olabiliyor.
iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2007 Pazar 15:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?