4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bir mesajla hayatları karardı

Cep telefonuyla mesaj göndererek çekilişe katılan vatandaşlar, milyarlık faturalar gelmesi üzerine soluğu Tüketiciler Derneği'nde aldı.

Recep Aydın ve Halime Topuzlu adlı 2 vatandaş, çekilişe katılmak için çektikleri mesajlar yüzünden yüklü faturalarla karşılaşınca ne yapacaklarını şaşırdı. Çocuğunun, hem eşinin, hem de kendi telefonundan mesaj çekerek çekilişe katıldığını belirten Recep Aydın, 1026 TL tutarında fatura gelince şoke olduğunu söyledi. Faturayı ödememek için hukuki mücadele başlatacağını kaydeden Aydın, "Çocuğum, hem eşimin, hem de benim telefonuma gelen mesaj üzerine çekilişe katılmak için yes tuşuna basmış. Ancak geçen gün 700'lü numarayla başlayan bir hattan beni arayan yetkililer, 1026 TL fatura ödemem gerektiğini söyledi.

GSM operatöründen yetkilileri aradım. Bu mesajları kendileri aracılığıyla başka şahısların kiraladığını belirttiler. Bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını ifade ettiler. Ben bu faturayı ödemek istemiyorum. Ancak çekilişi düzenleyen firmalar ödemezsem faturadaki meblağın katlanarak artacağını söyledi" diye dert yandı.
Bir diğer çekiliş mağduru Halime Topuzlu ise, çekilişe katılmak için birkaç mesaj çektiğini ve kendisine 400 lira fatura geldiğini kaydetti. Kendisine, faturayı ödemezse borcunun katlanarak artacağının söylendiğini anlatan Topuzlu, "GSM firmasının yetkililerine başvurdum. Kendilerinin bu konuda bilgilerinin olmadığını, paranın mesaj çekilen şirket tarafından istendiğini anlattılar. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" dedi.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, çekilişi düzenleyen firmaların Milli Piyango İdaresi'nin izniyle GSM operatörlerinin alt yapısından faydalanarak tüketiciye ulaştıklarını söyledi. Yılmaz, sürpriz faturalarla karşılaşmamaları için vatandaşları uyararak, "Telefonlarınıza gelen çekiliş mesajlarına cevap vermeyin ya da hattınızı "reklam ve ilan" mesajlarına kapatın. Bu olayların, 'MPİ karşılığı nakit olmayan piyangolar ve çekilişler' hakkındaki yönetmeliğe uygun olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz. MPİ'nin ilgili biriminden detaylı bilgi istedik. 6 sms ve 12 kontör ücretlendirme dışında bilgi sahibi olmadıklarını söylediler. Mesajla sunulan bu hizmeti 4077 sayılı Tüketici Yasası çerçevesinde değerlendirmek mümkündür. Mağdur tüketicilerimiz, Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi'ne iyi niyet ve ticarette doğruluk ve dürüstlük ilkelerine uygun olmayan bu hizmet için başvuruda bulunabilirler" diye bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:25:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?