4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Böbrek ameliyatında yeni sistem

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulanan sistemle böbrek ameliyatları daha da kolaylaştı.

15-20 santim yerine yarım santimlik bir kesikten yapılan ameliyatta başarı şansının yüzde 94 olduğu bildirildi.

Bu yöntemi Türkiye'de ilk uygulayan doktorlardan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kılıçarslan, kapalı böbrek ameliyatlarında açık ameliyata göre daha kısa sürede iyileşme olduğunu kaydetti. Kapalı böbrek taşı ameliyatının açık ameliyat ile farklılıklarını anlatan Kılıçarslan, "Artık açık ameliyatları yapmıyoruz. Perkutan adı verilen kapalı ameliyat yöntemiyle böbrek taşlarını hastaya sıkıntı vermeden temizliyoruz. Bu yöntem açık ameliyata nazaran daha kolay" dedi.

Eski yöntemle böbreğe ulaşmak için 15-20 santimlik kesikler açıldığını söyleyen Doç. Dr. Hakan Kılıçarslan, "Bursa'da bir tek bizim uyguladığımız bu yöntemle böbreğe belde açılan yarım santimlik delikten giriyoruz ve bölgedeki taşları kırarak çıkarıyoruz. Bu şekilde böbreğin hasar görmesi de engelleniyor. Enfeksiyon riski de söz konusu değil. Bu ameliyatla her bölgedeki taşlar temizlenebiliyor" diye konuştu.

Kılıçarslan, bu yöntemle 30 bebeği de ameliyat ettiklerini kaydetti. Ameliyat için gerekli tüm teknik ekipmanın hastanede mevcut olduğunu ifade eden Kılıçarslan, "Teknik olarak eksiğimiz yok. Ameliyatlar dünyadaki son sistemler kullanılarak yapılıyor. Bununla birlikte konuyla ilgili hastanemize eğitime gelenler de var" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 17:05:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?