4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bosch krize rağmen yatırım yaptı

2008 yılında 1,6 milyar avro ciro, 210 milyon avro yatırım yapan Bosch Bursa Fabrikası'nın Genel Müdürü Herman Butz, 2009 yılının sonunda canlanma beklediklerini, 2010 başından itibaren de yükseliş trendine gireceklerini söyledi.


Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından, Bosch Evi'nde düzenlenen ''Çekirge Toplantıları''nın bu ayki konuğu olan Herman Butz, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Butz, Bosch grubunun dünya genelinde 2008 yılını yaklaşık 45 milyar avroluk ciro ile kapattığını ve yüzde 2.6'lık bir daralma gerçekleştiğini belirterek, ''Türkiye Bosch olarak 2008 yılında 1.6 milyar avro ciro yaptık. Bir önceki yıla göre hemen hemen aynı ciroyu gerçekleştirdik. Bu çok daha önemli. Biz Bosch Türkiye olarak 2008 yılında 210 milyon avro yatırım yaptık. Demek ki, bizim uzun vadeli planlarımızda, stratejilerimizde bu ülke için hala aktüel değişmiyor ve biz planlarımızı devamlı takip ediyoruz'' dedi.

"EKONOMİK KRİZ VİRÜS GİBİ"
Dünya piyasalarının 2008 Ağustos ayından itibaren zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Butz, finans piyasalarında başlayan krizin reel sektöre virüs gibi bulaşmaya başladığını dile getirerek şunları söyledi: "Krizin en ağır vurduğu sektörlerden birisi otomotiv. O da bizim sektörümüz. Hükümetler, her ülkede gerekli önlemleri almaya başlamış. Hurda teşvik indirimleri yapmışlar. Türkiye'de ÖTV indirimi geldi. Benzer önlemler gelmiş fakat bu önlemler yeterli mi? Şu anda bakarsak ve değerlendirirsek piyasalarımız biraz hareketlenmeye başlıyor.

Maalesef gerçek olarak görmek zorundayız. Bayağı yüksek bir seviyeden, bayağı dibe düştük. Şu andaki canlandırmalar bizi biraz artırıyor ama eski seviyesine götürmüyor. Eski seviyeye gelebilmek için kesinlikle birkaç yıl geçmek zorunda. Güneşli havalarda araba hızlı kullanılır, yağmurlu hava varsa araba yavaşlar. Benzer tabloyu Bosch Türkiye olarak gerçekleştiriyoruz. Ama her zamanki gibi bizim yatırım planlarımız uzun vadeli. Bizim stratejilerimiz kalıcı ve
bilerek takip ediyoruz. Bir önceki yıl az yatırım olabilir. Bir sonraki yıl biraz fazla yatırım olabilir.''

"BURSA FABRİKASINA ÇOK GÜVENİYORUZ"
Butz, bir gazetecinin 'Bosch Türkiye'nin hedeflerinde bir sapma olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, 2001 yılındaki krizde Bosch'un Türkiye'nin en büyük yatırımcısı olduğunu hatırlatarak, ''2009 için böyle bir şey öngörülmüyor ama bizim yatırımlarımız devamı geliyor. Biz Türkiye'ye devamlı yeni ürünleri, yeni teknolojileri getiriyoruz. Çünkü sonuçta, bu ülkeye ve Bursa fabrikasına çok büyük güven duyuyoruz. Bu güven sürekli geliştirilir'' dedi.


Herman Butz, ''Sizce kriz ne zaman biter?'' sorusuna da, ''Kriz büyük bir ihtimalle, 2009 yılı sonu, 2010 yılı başına kadar sürecek. Ondan sonra yavaş yavaş canlanma gelecek. Krizin etkisini tamamen atlayabilmek için mutlaka 2-3 yıl geçmesi gerek. Ama ilk pozitif sinyalleri almak üzereyiz. Bu sene sonu itibarıyla kesinlikle bir iyileşme trendine girebilir'' cevabını verdi.


Açıklanan önlem paketlerinin piyasaya nasıl yansıdığının sorulması üzerine de Butz, hükümetin açıkladığı paketlerin piyasada olumlu etkiler yaşattığını dile getirerek, ''Fakat bu paketlerde, bu kişisel fikrim, biraz geç kaldılar. Daha erken gelseydi o zaman bu problemlere etkileri çok daha yüksek olurdu'' şeklinde konuştu.
Çalışanların fikirlerine büyük önem verdiklerini ve geçmişte bunun faydasını gördüklerini kaydeden Butz, "Biz hayallerimizi tüm çalışanlarımızla gerçekleştireceğiz. Onların hayalleri olmadan daha ileri gidemeyiz. Bu nedenle kriz sürecinde çalışanlarımızla fikir alışverişinde bulunuyoruz. İnsan kaynaklarımıza yatırımlarımız sürüyor. Krizin yeni fırsatlar doğuracağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 11:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?