6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bu bankada memur yok!

TÜRKİYE'NİN İLK İNSANSIZ BANKACILIĞI BURSA'DAN BAŞLADI

Ziraat Bankası tarafından başlatılan 'insansız bankacılık' sistemi, Türkiye'de ilk defa Bursa'da uygulamaya girdi.

Türkiye'de ilk defa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılarak faaliyete geçirilen 'VTM' cihazları, Bursa'da hizmete girdi. Düzenlenen törene; Bursa Valisi Şahabettin Harput, Ziraat Bankası AŞ Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Bursa Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ve banka çalışanları katıldı. Protokol tarafından kurdelenin kesilmesiyle Türkiye'nin ilk insansız banka şubesi Bursa'da hizmete girmiş oldu.

Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürü Can Akın Çağlar, insansız şube denilen elektronik bankacılığın ilk şubesini açmaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi. Uygulamanın sadece Türkiye'de değil, dünyada da benzeri olmadığını ifade eden Çağlar, Türk bankacılığında ve ekonomisinde bir yeniliğe imza attıklarını belirtti. Ziraat Bankası'na, Türkiye'nin her yerinde şube açılması yönünde talepler geldiğini dile getiren Çağlar, oralara yetişmenin, personel yetiştirmenin oldukça zaman ve maliyet işi olduğunu anlattı.

Bu sistem sayesinde Türkiye'nin her noktasında bankacılık hizmeti verebileceklerini söyleyen Çağlar, "Bu sisteme 'insansız bankacılık şubesi' diyoruz. Çağrı merkezlerimizdeki arkadaşlarımız, buraya gelen tüm müşterilerin bir şubede yapılacak her türlü bankacılık işlemlerini yapabilecek. Kredi vermenin dışındaki şubeye gelen insanımızın para yatırma, para çekme, fatura ödeme gibi her türlü bankacılık hizmeti yapılacak. Şubeler malum sabah 9 ile akşam 18 arasında çalışıyor. VTM'ler ise hizmetleri 7 gün 24 saat verebilecek. Dolayısıyla Türk bankacılığına bir ilk kazandırmış olduk" dedi.

 

İNSANSIZ BANKACILIĞIN MOBİLLERİ DE YAPILACAK

İnsansız bankacılık sisteminin ticari hayata tamamen sokulduğunu da belirten Can Akın Çağlar, sistemi İstanbul'un en zengin semtlerinden kırsal kesimlere kadar her yerde denediklerini dile getirdi. Hizmetin şu ana kadar bir kesintiye uğramadığını da hatırlatan Çağlar, "Bundan sonra da kesintiye uğrayacağını sanmıyorum. Çünkü arka planda yüksek teknoloji çalışıyor. Bunu IMF toplantılarında da kullanmıştık. Birçok yabancı bankacı bunun nasıl icat edildiğini sordu ve daha sonra çok sayıda teknik heyet göndererek nasıl çalıştığını inceledi. Ayrıca şubelerimizde günde ortalama 76 tane müşteri adına fiş kesilirdi. Burada ise 140'a ulaşan bir hizmete sahip olduk" diye konuştu.

İnsansız bankacılık sistemini ilk defa Bursa'da uygulamaya başladıklarını söyleyen Çağlar, "İstedik ki işe Anadolu'dan başlayalım. Bu yüzden de Bursa'yı seçtik. Bundan sonra Türkiye genelinde yaygınlaşmasını sağlayacağız. Bunların münferit halde mobillerini de yapacağız. Değişik ortamlarda mobil olarak hizmet verebilecek hale gelecek. Bunlar çok pratik enstrümanlardır. Bunları alışveriş merkezlerinin içine bir ünite olarak da koyabiliriz. Özellikle kırsal yörelerde şubesi olmayan ilçeler var. Oralardan

sıkça şube açmamız yönünde talepler oluyor. İlk hedefimiz özellikle kırsal kesime bin tane VTM cihazı koymak. Türkiye geneline de yaymaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

 

"SİSTEMİ PERSONEL TASARRUFU AMACIYLA YAPMADIK"

VTM cihazlarının güvenliğinin de ATM'lerden farklı olmadığını açıklayan Çağlar, ilk zamanlarda uygulama alanı olarak kapalı mekanları tercih ettiklerini söyledi. İnsanlar sistemi tanıyana kadar yardımcı olması için birinin görevlendirileceğini de dile getiren Çağlar, ileride buna da ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti. Bu uygulamayı personel tasarrufu için yapmadıklarına da dikkat çeken Çağlar, "22 bin personelle çalışıyoruz. Bundan sonra da büyüyeceğiz. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 6 bin arkadaş aramıza

katıldı. Sistemi personel tasarrufu amacıyla yapmadık. Ama ulaşamadığımız yerlere bankacılık hizmetini götürmek adına bunu yapıyoruz. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı finansal erişilebilirlik düzeyinin yeterli olmamasıdır. Özellikle doğudaki insanımız yeteri kadar bankacılık hizmetiyle tanışamadı. Onlara da finansman erişilebilirliği sağlamak için bu sistemi oralara taşıyacağız" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK İNSANSIZ BANKACILIĞI BURSA'DAN BAŞLADI
TÜRKİYE'NİN İLK İNSANSIZ BANKACILIĞI BURSA'DAN BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 12:35:00
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 13:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?