3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bu da miniaköy

Bursa'da emekli bir inşaat işçisi, yıllardır gidemediği köyünün minyatür maketlerini yaptı. Buğday bile öğüten minyatür değirmenler, kağnılar, kara sabanlar, pulluklar, yabalar görenleri şaşırtıyor.

Eskiden köylerde kullanılan eşyaların maketlerini yapan Ardahan-Posoflu Yazdan Demirel, memleket hasretini farklı bir yolla gideriyor. Bursa'nın Zümrütevler Mahallesi'nde oturan emekli inşaat işçisi Yazdan Demirel, 15 yıldır Bursa'da yaşadığını, yıllardır memleketine gidemediği için sıla özlemini bu yolla giderdiğini söyledi.

Köyde yaşarken kullandıkları objeleri hiç birşeyden yardım almadan, sadece aklında kalan yönleriyle küçük heykelciklere çeviren Dermirel, nesneleri eskiden kömürlük olarak kullandıkları atolyesinde imal ediyor. Ahşaba şekiller vererek küçük heykellere dönüştüren Demirel, "Yaptıklarımı görenler hayrete düşüyor" dedi.

El emeğiyle yaptığı minyatürlerin tamemen eski kültürü yansıttığını belirten Demirel, "Amacım bu kültürü yeni nesillere aktarmak. Bunlar benim gördüğüm, hayatta kullandığım nesneler. Yeni nesil gençlerimizin bunlardan uzak büyümelerini istemiyorum" diye konuştu.

Yaptığı minyatürlerin tamamen el becerisi olduğunu yenileyen Demirel, "Minyatürleri ahşaptan yapıyorum. Zor bir meslek. Eserlerimi bazı derneklere gösterdim. Bazı dernekler de ürünlerimi beğendi ve sipariş verdi" diye konuştu.

Emekli olduktan sonra zamanının çoğunu minyatürlere ayıran Demirel, "Emekliye ayrıldıktan sonra evdeki zamanımın çoğunu bunlara ayırıyorum. Bu tür şeyler yapmak bana zevk veriyor. Küçüklüğümden beri elim bu tür işleri yapmaya yatkın" şeklinde konuştu.

Evinde ortalama 160 parçadan oluşan toplam 30 takımın bulunduğunu kaydeden Demirel, istenen her türlü şeyi minyatürleştirebileceğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2009 Pazar 11:57:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?