7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bu dondurma kansere iyi geliyor

Bursa'da, meyve özü üreten bir fabrika, beyin hastalıkları ve kanseri iyileştiren yaban mersini bitkisinin ekstresini dondurma yapımında kullandı. Dondurmaya yeni bir tat getiren bitki, çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde de kullanılıyor. Yaban mersininin, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki iller Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'un yüksek kesimlerinde yabani formlarının bulunduğu belirtiliyor.


Yaz aylarının en çok tüketilen maddelerinden biri olan dondurma, artık beyin hastalıkları ve kanserin ilacı olarak da tüketilebilecek. Amerikan bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, yaban mersini bitkisinin kansere ve beyin hastalıklarına iyi geldiği öğrenildi.


Bursa'da, meyve özü üreten Çınar Şekerleme, bitkinin özünü dondurma, reçel, yaş ve kuru pasta ve kurabiyede kullanmaya başladı. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkinin, hastalıkları iyileştirmesinin yanı sıra şurubu yapılıp içilebiliyor. Dağdan toplanan ve bilim adamlarınca şifalı olduğu söylenen yaban mersininin ekstreleri sayesinde yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan dondurmaya da yeni bir tat getirildi. Dondurmaya farklı bir tat getirmeyi amaçladıklarını ve yaban mersini bitkisinin özünü elde ederek gıda içerisinde şifalı bir maddeyle insanların damak tadına hitap edeceklerini ifade eden Çınar Şekerleme Satış Müdürü Şenol Kaya, "Yaban mersiniyle ilgili yapılan araştırmalarda, bitkinin hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Biz de bunu fark ederek, bitkiyi Karadeniz Bölgesi'nden toplayarak Bursa'daki fabrikamızda işliyoruz. Çıkarılan ekstre, dondurmanın içerisine konuluyor ve dondurmada bitkinin tadını alabiliyorsunuz. Bunun yanında bitki, dondurmanın üzerinde çikolata parçaları olarak da kullanılabilir. Dondurmanın genelde zararlı olduğu söylenir ancak biz dondurmayı doğal bitki özleriyle harmanlayarak onu şifalı bir yiyecek haline getiriyoruz" dedi.


BURSA'DA YABAN MERSİNİ YETİŞTİRİLECEK
Yaban mersini bitkisinin en çok Karadeniz Bölgesi'nde üretildiğini ifade eden Kaya, şifalı olan bu bitkinin Bursa'da da yetiştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bazı çiftçilerle konuştuklarını ve çiftinin cebine önemli miktarda ekonomik getirisi olacağını anlatan Kaya, şöyle konuştu: "Sektörde büyük atılım gerçekleştirdik. İhracat bazında Bursa'da önemli bir yerimiz var. Bitkiyle ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Çiftçilerle birebir görüşüp onlara bu bitkiyi ekmelerini söylüyoruz. Bu
bitkiyi eken çiftçilerin, tarlalarına kadar gideceğiz ve yaban mersinini onlardan alacağız. Yani çiftçinin cebine büyük bir ekonomik getirisi olacak. Kar getiren bir bitki. Dayanıklı ve yetiştirme esnasında fazla masraf gerektirmeyen bir bitki. Bu bitkinin hem yetiştiriciliğini yapacağız hem de tüketim yapılmasını sağlayacağız. Sadece Türkiye değil, elde ettiğimiz yaban mersini özünü ihraç etmeyi düşünüyoruz."
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr. Hüseyin Çelik, kitabında yaban mersini bitkisiyle ilgili temel bilgilere yer vererek, üzümler grubunda yer alan yaban mersininin yapılan araştırmalar neticesinde sağlık açısından çok önemli yararları olduğunu söyledi. Halk arasında mavi yemiş olarak bilinen yaban mersininin kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiği, kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlediği, kalp krizi riskiyle HIV virüsünün tekrarlanmasını azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği öğrenildi.
Karadeniz Bölgesi'nden temin edilen bitki, çeşitli gıda maddelerinde kullanılabiliyor. Çelik, yüksek ve alçak boyluyla tavşan gözü olmak üzere 3 ayrı türü bulunan yaban mersininin, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'un yüksek kesimlerinde yabani formlarının bulunduğunu, yapılan araştırmalarda 145 gram yaban mersininin 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gram yağ, 19 miligram C ve 145 IU A vitamini ile 85 kalori içerdiğini belirtti. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 18:34:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?