4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bu iş yerinde grev var!

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde kurulu bulunan Asil Çelik fabrikasında grev başladı.

2008 yılının Ağustos ayından bu yana toplu iş görüşmelerinin devam ettiği Asil Çelik fabrikasında, işveren ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında geçen hafta başında yapılan son görüşmeden de netice çıkmaması üzerine alınan grev kararı, uygulamaya konuldu.

Bu sabah toplanan 494'ü sendikalı olmak üzere yaklaşık 750 işçi, fabrika merkezinden çıkış kapısına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun yanı sıra sendika yöneticilerinin de hazır bulunduğu yürüyüş sonrasında, fabrika girişinde toplanan işçiler halaylar ve türküler eşliğinde, 'Bu iş yerinde grev vardır' yazılı pankartı fabrika girişine astı. Asil Çelik işçisine siyasiler de destek verdi.

İşçilere hitap eden Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Sıfır zam teklif eden işveren, yıllık olarak belirlenen sosyal haklara yönelik olarak da yüzde 3 ile yüzde 9 oranında artış teklif etmiştir. Bugün yaşanan krizi gerekçe göstererek işçileri açlığa ve sefalete sürüklemek isteyen sermaye çevrelerine şimdi de Asil Çelik işvereni eklenmiştir. Bir süredir işçilerin toplu sözleşmeden beklentilerini baskı altına almak için ücretsiz izin uygulaması yapan Asil Çelik, krizi bahane olarak kullanmakta ve bu gerekçe ile şimdi de işçilerin insanca yaşamak için ücret artışı taleplerine karşılık sıfır zam dayatmaktadır" iddialarında bulundu.

Serdaroğlu, Asil Çelik fabrikasının Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Bursa'daki 250 büyük firma araştırmasına göre sektöründe Bursa üçüncüsü, 2007 yılı verilerinde cirosuna göre ilk 10. firma olduğuna dikkat çekti. Serdaroğlu, "4 yıl evvel de benzer tutum içinde olan işverene karşı işçiler 15 günlük bir grev gerçekleştirmiştir. 'Artık yeter' diyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Geri adım atacak halimiz kalmadı. Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz. Birleşik Metal İş Sendikası olarak ekmeğimiz ve onurumuz için
sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Anavatan Belediye Başkan Adayı İsmail Tartar, MHP Adayı Müjdat Gürsoy ve AK Parti Adayı Neşet Çağlayan da fabrikaya gelerek işçilerin direnişine destek verdi.
Bu arada, Asil Çelik yönetimi işçinin grevine karşılık iki gün önce lokavt kararı almıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 15:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?