4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bu okul modanın Oxford'u olacak!

ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK

İpekçiliğin başkenti Bursa'da ülkenin devlet eliyle endüstrileştirilmesinin ilk ürünü olan ve 1852 yılında yaptırılan Fabrika-i Hümayun binası, Büyükşehir Belediyesi ve ünlü Modacı Faruk Saraç'ın iş birliğiyle gerçek kimliğine yeniden kavuşuyor. Ünlü modacı Saraç tarafından 30 yıllığına kiralanarak yeniden restore edilecek olan tarihi yapı, müze ve eğitim akademisi olarak hizmet verecek.

Bursa'da ülkenin devlet eliyle endüstrileştirilmesinin ilk ürünü olan ve 1852 yılında yaptırılan Fabrika-i Hümayun binası, 30 yıl aradan sonra yeniden hayata dönüyor. Tarihi yapının restorasyon çalışmaları düzenlenen törenle başladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptığı konuşmada, kentin ziynetlerinden, köşe taşlarından birinin daha gün ışığına çıkarıldığını söyledi. Bursa'nın kültür ve sanat şehrinin yanı sıra ipekçiliğin de merkezi

olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Bursalıların önünden geçerken bu bina niye duruyor diye sorduğu Fabrika-i Hümayun'a artık örnek bir proje ile kente ve eğitime kazandırılıyor. 157 yıl önce kurulduğu amaçları temsil ederek bir ipekçilik atölyesi ve müze olarak hizmet verecek. Bu önemli projede ünlü modacı Faruk Saraç ile çalışıyoruz. Faruk Bey, milliyetçiliği ve sosyal yanıyla halka hizmetten mutluluk duyan bir insan. Bu da insanlığa hizmet açısından çok önemli bir baş yapıt olacak" diye konuştu.

Eserleri restore ederken, restoran ya da kafeterya için çalışmadıklarını anlatan Başkan Altepe, "Bizim restore ettiğimiz eserlerde tarih ve zaman yaşatılıyor. Tüm eserler aslına uygun olarak restore edilirken, tarihteki amacına uygun olarak fonksiyon kazandırılıyor. Fabrika-i Hümayun da bunlardan biri olacak. Bir taraftan ipekçilikle ilgili eğitim verilirken bir taraftan da tekstilin ve ipekçiliğin sergileneceği müze halini alacak" dedi.

 

"FABRİKA-İ HUMAYUN USTA ELLERİNİ BULDU"

Dünyanın yüzyıllar boyunca Bursa ipeğini tercih ettiğini hatırlatan Başkan Altepe, "Başta Dolmabahçe olmak üzere dünya sarayları Bursa'nın ipeğini tercih etmişler. Yüzyıllarca Bursa ipeğine vergi konulmamış. Bursa bu ticaretin merkezi olmuş. Fabrika-i Hümayun da 1852 yılında milli sanayinin gelişmesi adına kurulmuş. Cumhuriyet döneminde tekel binası olarak kullanılmış olan bu bina 30 yıldır boş duruyor. 1998 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetine geçti. Bugün de usta ellerini buldu. İpekçiliği

burada tekrar yaşatacağız. Burada üç bina bulunuyor. Öndeki bina müze olarak hizmet verecek. Arkadaki üç katlı bina tasarım akademisi olarak eğitim faaliyetlerinde kullanılacak. Üçüncü bina ise sosyal tesislerin bulunduğu bir alan olarak hizmete girecek. Restorasyonla bu binalar tarihteki işlevine yeniden kavuşacak. Bir yandan ipekçilikle ilgili bilgiler akademik anlamda burada sunulurken, diğer taraftan müzesiyle yapılanlar sergilenebilecek. Ayrıca üretilenler dünya modasına sunulacak" şeklinde konuştu.

 

"BURAYI MODANIN OXFORD'U YAPACAĞIM"

"Bursa'ya ve tarihine sahip çıkmak için geldim" diyen modacı Faruk Saraç, "Bursa'dan bir emanet alıyorum. Aldığım emaneti gençlerimize devretmek için alıyorum. Kendi imkanlarımla okulumu yapacağım. Ben hayatım boyunca normal bir iş yapmadım. Önümüzdeki yıl meslek hayatımın 30. yılı. Burası da 30 yıldır boş duruyor. Bursalılara söz veriyorum. Restorasyon tamamlandığında burada 1852 yılındaki dokuma tezgahlarının sesini, ipeğin kokusunu duyacak insan figürleriyle ipeğin hikayesini yaşayacaksınız. Burayı

kendi imkanlarımla yapıyorum. Türkiye'nin ilk tekstil müzesi olacak. Buranın ön tarafını müze olarak hazırlıyorum, arkada da eğitim kadromuz yer alacak. 100'e yakın eğitim kadrosu görev alacak. Buraya özel bir koku hazırlatıyorum. Koza kokusu yayılacak. Bizim okulumuzun bir sloganı olacak, "Benim adım gelecek" diye. Burada hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız" dedi.

Başka yerlerde de olsa böyle bir çınara sahip çıkmak istediğini belirten Saraç, "Burası kısmetmiş. Böyle yerler hayata döndürülmeli. Benim ticari bir kaygım yok. Burayı otel yada başka gelir getirici bir yer olarak düşünmedim. Burada eğitim adına faaliyet göstereceğim. Burada ayrıca 50 engelli öğrenci de ücretsiz eğitim alacak. Burası YÖK'e bağlı olan bağımsız bir akademi olarak hizmet verecek. Benim okulum iddia ediyorum modanın Oxford'u olacak" şeklinde konuştu.

Vali Şahabettin Harput da tarihin vakarla ve onurla ayağa kalkacağına işaret ederek, "Marka bir isim olan Faruk Saraç ile bir marka şehir Bursa birleşti. Yeni bir vizyonla el ele verdi. Önemli bir eseri eski ihtişamı ile hayata geçirecekler. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanını gerekse Faruk Saraç'ı kutluyorum. Burada ipeğin hem kokusunu, hem dokunu göreceğiz, hem eğitimin hem de müzesini göreceğiz. Bu tarihe bu kültüre emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Törende Kocanaip Mahalle Muhtarı Cengiz Bozacı, Başkan Altepe'ye ve Faruk Saraç'a hizmetlerinden ötürü teşekkür çiçeği sundu.

Konuşmaların ardından, Başkan Altepe, Vali Harput ve Modacı Saraç, binanın girişine ilk taşı koyup harç dökerek restorasyon çalışmalarını başlattı. Törene; AK Parti Bursa İL Başkanı Nagip Vardar, Osmangazi Belediye Başkanvekili İsmail Kuş, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Mehter Takımı'nın marşları ile coşku kattığı törende Başkan

Altepe, Vali Harput ve Faruk Saraç, restorasyonu yapılacak tarihi binada incelemelerde bulundu.

ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
ÜNLÜ MODACI FARUK SARAÇ, FABRİKA-İ HÜMAYUN'U MODANIN OXFORD'U YAPACAK
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 15:01:05
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 15:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?