3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bulgar göçmenler sandık başında

Bursa'da yaşayan Bulgaristan göçmenleri, Bulgaristan'ın Parlamento Seçimleri için sandık başına gitti.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Emin Balkan, oy verme işlemi sırasında sıkıntı yaşanmaması için seçim yerlerini denetledi.
Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da, 240 sandalyeli meclis üyelerinin belirlenmesi için oy verme işlemi, Bursa'da da 18 ayrı sandıkta saat 06.00'da başladı. Bulgaristan'ın 2007 yılında AB'ye girmesinden dolayı büyük önem taşıyan seçimlere, Sofya'dan sonra en çok oy potansiyeline sahip Bursa'da oturan soydaşlar büyük ilgi gösterdi. Soydaşların bir kısmı otobüslerle Bulgaristan'a giderken, bazıları 18 ayrı yerde kurulan sandıklarda oy kullandı.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (BAL-GÖÇ) organizasyonu seçimlere olan ilgiyi artırdı. Çeşitli semtlerinde oturan soydaşlar, belediye ve özel halk otobüsleriyle oy kullanma yerlerine ücretsiz götürüldü. İşyerleri ise çalışanlarına yarım gün oy kullanma izni verdi. Bulgar vatandaşlar, sabah saat 06.00'dan itibaren İstiklal Mahallesi'nde Hürriyet İlköğretim Okulu'nda, Görükle'de Ali Durmaz İlköğretim Okulu Kapalı Spor Salonu'nda, Yıldırım'da Mümin Gençoğlu İlköğretim Okulu'nda, İnegöl'de Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Kapalı Spor Salonu'nda, Kestel'de ise Yeni Mahalle Toplu Konutlar İlköğretim Okulu'nda oy kullanırken, sandıklarda hiç bir tatsızlık yaşanmadı.

Okullara gelerek oy kullanan bazı Bulgaristan vatandaşları ise, bazı partilerin ayrımcılık yaptığını iddia ederek, "Bu tür ayrımcılıklarla bir yere varılmayacağını herkes biliyor. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında bu gibi ayrımcılıklar yapıldı. Özellikle bu gibi ayrımcılıklar komünizm döneminde yapıldı. Bu dönemde Türklere karşı yapılan şiddet ve zorla göç dönemi artık geride kaldı. Şu anda komünizm dönemini geri getirmeye çalışan bazı partiler var. Ancak bu partiler anlayışlarını devam ettirirse bunun sonuçlarına çok kötü katlanacak. Bu gibi şiddet ve ayrımcılığı artık ne dünya ne de Avrupa Birliği kabul ediyor. Şu andaki iktidar, göç eden vatandaşlara bazı haklar tanıdı ve bazı köprüler atıldı. Biz bu gibi hareketleri destekledikçe huzur ve refah daha da artacaktır" diye konuştu.

BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan, toplam 20 siyasi parti ve koalisyonun katıldığı seçimlerde, 240 milletvekilliği için birçok adayın yarıştığı seçimlerin Türkiye ve soydaşlar için hayırlı olmasını diledi. Balkan, "Biz Bulgaristan vatandaşlarına 'Geçmişini unutmadan geleceğine sahip çık' demiştik. İşte bugün vatandaşlarımız bu geleceğe sahip çıkmak, birlik ve beraberliği pekiştirmek için sandık başına gitti. Bu seçimler Türkiye, Avrupa Birliği ve Bulgaristan için hayırlı olur" diye konuştu. Balkan, oy verme sırasında sıkıntı yaşanmaması için 18 ayrı sandığı sürekli gezerek denetledi.
Seçim süresince, Bursa'da 30 bin, Türkiye genelinde ise 100 bin Bulgar vatandaşının oy kullanması bekleniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 12:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?