4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bulgaristan'a konsolosluk binası

Osmangazi Belediyesi'nin Bursa'daki göçmen vatandaşların vize ve benzeri meselelerini çözmek için yaptırdığı konsolosluk binası Bulgaristan devletine devredildi. Bina Nisan ayında hizmet vermeye başlayacak.

Bursa'daki göçmen vatandaşların çektiği vize ve benzeri sıkıntıları dikkate alan Osmangazi Belediyesi, Bulgaristan devletine "konsolosluk" olarak kullanması için bir bina yaptı. Binanın Bulgaristan devletine tahsisini öngören protokol, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov arasında imzalandı. Böylece bina Bulgaristan devletine teslim edilmiş oldu.
Osmangazi Belediyesi, tahsis karşılığında Bulgaristan devletinden hiçbir bedel talep etmedi. Ancak, Bulgaristan devletinin en az 5 yıl konsolosluk hizmeti vermesi şartını getirdi.

İnşaatı tamamlanan binanın tefrişatı Bulgaristan hükümeti tarafından yapılacak. Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Mladenov, "Binanın içinde çalışma yapabilmemiz için resmi devrin bir an önce yapılması gerekiyordu. Şimdi bu protokolü imzaladık. Önümüzdeki birkaç gün içinde 20-25 kişilik bir ekip gelerek binayı kullanmaya hazır hale getirecekler" dedi.

Protokolün imzalanmasının ardından konuşan Mlanedov, "Yaklaşık 6 ay önce temel atmıştık. Şimdi binanın devrini yapıyoruz, önümüzdeki Nisan ayı sonuna doğru da görkemli bir törenle binanın açılışını yapacağız. Bursa'da yaşayan göçmen vatandaşlarımız için büyük bir kolaylık. Bulgaristan hükümeti ve büyükelçiliği adına sayın başkana şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık bir trilyon 200 milyar liraya mal olan konsolosluk binasının temeli, Temmuz 2008'de, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, İstanbul Konsolosu Ivan Kosaref ve Müsteşar Evgeny Valisev'in yanı sıra, Bursa Milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Hayrettin Çakmak, Kemal Demirel, Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Emin Tutan, Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan ve Bulgaristan'ın Bursa Fahri Konsolosu Hayati Korkmaz'ın katıldığı bir törenle atılmıştı.

TÜM İŞLEMLER BURSA'DAN YAPILACAK
Adalet Mahallesi'nde inşa edilen 3 katlı konsolosluk binası sayesinde soydaşlar, çeşitli işlemleri için Ankara veya İstanbul'a gitmek zorunda kalmayacak. Başta vize ve pasaport olmak üzere her türlü işlem Bursa'dan yapılabilecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 13:38:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?