Türk-Çin Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Ortak Komisyonu, Bursa’da Uludağ İhraçatcı Birlikleri’ni ziyaret etti. Heyetle birlikte gelen demir çelik, tekstil, kimya ve hafif sanayi ithalatçıları da Bursa’daki firmalarda incelemelerde bulundular.
Çin Ticaret Bakanlığı Asya İşleri Genel Müdürü Wang Bingxin, Türkiye’nin Avrupa’da tekstil ve otomotiv sektöründe çok iyi olduğunu belirterek, "Tekstilcilerinizi ve otomotiv yan sanayi firmalarınızı, Çin’e davet ediyoruz. Sizlerin bilgi birikimlerini, Çin’in ucuz işçilik ve maliyet avantajları ile birleştirip, dünya piyasasında rakipsiz olması mümkündür" diye konuştu.
Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar ile görüşen Çin heyeti, sıcak ilgiden memnun kaldı. Orhan Yıldırımçakar, kotaların kalkacağı 2005 yılında Türkiye’nin özellikle tekstil ve konfeksiyon ihracatında 5 milyar dolara kadar bir pazar kaybının Çin lehine gerçekleşeceğine dikkat çekerek, "Biz bu kaybı şimdiden kabulleniyoruz. Ancak sizlerden de isteğimiz Türkiye’den hammadde ve mamül ürünler almanızdır. Türkiye ile Çin’in dış ticaretlerinin dengede olmasıdır. Ülkelerimizin kısa vadede kalkınması için rekabet içinde değil, işbirliği içerisinde hareket edelim. Türkiye olarak maden, metalürji imkanlarımızı işbirliği ile sizlerin istifadesine sunabiliriz. KOBİ’lerin işbirliği yapması ile de önemli gelişmeler sağlayabiliriz. Bugün Çin’de bulunan ABD’li ve Avrupalı firmalar karlarını devamlı arttırmak için çalışıyorlar. Zaman içinde bu firmalarla sıkıntı yaşayacaksınız. Türk firmaları ile daha uyumla çalışabilirsiniz" dedi. Yıldırımçakar, ayrıca iyi niyetli işbirliği çerçevesinde Çinli firmaların Türk otomotiv yan sanayinden taklit ettiği ürünlerin engellenmesini talep etti.
Çin Ticaret Bakanlığı Asya İşleri Genel Müdürü Wang Bing ise Çin’in 2003 yılında 800 milyar dolar olan ithalat ve ihracat tutarının 2004 yılında 1 trilyon dolara çıkacağını belirterek, "Şimdiye kadar 500 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı oldu. 2003 yılındaki yabancı yatırım miktarı ise 54 milyar dolardır. Türkiye özellikle tekstil, konfesiyon ve otomotiv sanayiinde çok güçlü bir üretim yapısına sahip. Türk müteşebbisleri, dünyanın bütün ünlü markalarının yaptığı gibi gelip Çin’de fabrika kursunlar. Çin’in ucuz işgücü, enerji ve maliyet avantajlarına sahip olsunlar. Çin dünya nüfusunun 5 de birine sahip. Bu sebeble kişi başına milli gelir bin dolar seviyesinde. Milli gelirin Türkiye’nin 4 bin dolarlık seviyesine gelmesi için 2020 yılını bekliyoruz. Ancak Çin içe kapalı ekonomiden dışa açılarak büyük bir hareket gerçekleştirdi. Bu açılımdan Türk müteşebbisleri de istifade edebilirler. Çin olarak her iki ülke için kazan-kazan anlayışı ile işbirliği yapabiliriz. Türkiye Çin’den özellikle tekstilde hammadde alıp, burada işledikten sonra Avrupa’ya satıyor. Çin Türkiye’ye faydalı oluyor. Bu birbirimize olan faydaları Çin’e Türk müteşebbisleri yatırım yaparak daha da arttırabilirler. Ayrıca her sene 8 Eylül’de Çin’in Fujan bölgesinde yabancı yatırımcılar için bir fuar düzenliyoruz. Bu ziyaretimiz hatırasına, Ticaret Bakanlığı olarak isterseniz bu sene bu fuarda Türkiye’ye ücretsiz bir stand verebiliriz. Otomotiv’de de Çin geçen yıl dünyanın 5 nci büyük üreticisi idi. 2004 yılında bu sıralamada Çin dünya 4 ncüsü olacaktır. Kotaların kalkması ile Çin’de yatırım yapan ABD ve AB ülkeleri ihracatta Çin’e kısıtlama koyar ise, Çin’de bu ülkelerden hammadde ithal etmeyerek kısıtlama koyar. Böyle bir engel ile 2005 de karşılaşacağımızı düşünmüyorum" diye konuştu.
Çin’in 500 milyar dolarlık ihracatına karşılık 500 milyar dolarlık ithalat hacmine ulaşması da Türk yatırımcıların dikkatini çekiyor. İkili görüşmelerde ise ağırlıklı olarak yassı demir çelik ürünleri üreticileri ziyaret edildi. Heyet, Vali Oğuz Kağan Köksal’ın yanı sıra, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Beyçelik fabrikasını, TOFAŞ’ı ve Duraner kimyayı ziyaret etti.