2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Bursa Balıkesir su savaşı

Kuraklık suyu azaltınca Balıkesir, Bursalı çiftçilerin Manyas Gölü’nün suyunu kullanmasını yasakladı.

KÜRESEL ısınma kaynaklı kuraklık, göl ve nehirlerdeki su oranını azaltınca, şehirlerarası sulama sorunu da yaşanmaya başladı. Bursa’nın Karacabey Ovası’nın sulaması için Balıkesir’deki Manyas Gölü’nün kullanılmaması kararı, AKP’nin Balıkesir ve Bursa milletvekillerini birbirine düşürdü. Bursa milletvekilleri sulamaya izin verilmesi için DSİ bürokratları ve bakanla temasa geçti.

DOLULUK YÜZDE 33

DSİ Bölge Müdürü Şahin Durukan, kuraklığın bölgede şiddetli biçimde hissedileceğini belirterek, acil olarak bir dizi önlemin alınması gerektiğini duyurdu. İlgili kurumlara gönderilen yazıda, Manyas Gölü’ndeki su doluluk oranının yüzde 33 olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Bursa Karacabey ovalarının sulama kaynağı Manyas Gölü’dür. Suyun tamamının buradan karşılanması yağış olmadığı takdirde mümkün görülmemektedir. Bu nedenle çiftçilerin fazla miktarda su tüketen çeltik gibi bitkileri ekmesi uygun görülmemektedir. Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı karne ile ödüllendirilmiş Kuş Gölü nedeniyle Manyas Gölü’ne müdahale yapılması istenmemektedir. Bölgede çeltik ekiminin yasaklanması, çiftçilerin artezyen ve pompaj kuyularından su temin etmeleri yoluna gidilmelidir."

İşte Manyas’ın hali

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez yaşanan sorunla ilgili şunları söyledi: "Zaten ciddi su sıkıntısı var. Biz yetersiz olan su kaynaklarının bölge dışına çıkmasını istemiyoruz. Bursa milletvekili arkadaşlarım ise aksi yönde çaba sarf ediyorlar. Bölgesel kriz yaşanıyor. Bu konuda iktidarın hatası var. Çeltik ekimi konusunda vatandaş zamanında uyarılmamış. 10 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılmış. Çiftçi haklı olarak şimdi biz ne yapacağız diyor. Devlete tazminat davası açma hakları var."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 12:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?