6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa Çarşısı kitap oldu

BURSA ÇARŞISI KİTAPLAŞTI

Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlanan 'Çarşının Öyküsü' eserinin tanıtımı yapıldı.

Bursa çarşısını geçmişten günümüze anlatan eserin tanıtımı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından Fidan Han'da yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştımaları Merkezi, Uludağ Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan eserin Bursa tarihine kazandırıldığını kaydeden Başkan Altepe, eserin 5 bölümden oluştuğunu söyledi. 5 ayrı bölümden oluşan ve farklı meslek gruplarından çok sayıda esnafın görüşlerinden de faydalanılan eserin akademisyenlerin fikirleriyle zenginleştirildiğini dile getiren Altepe, "Bu eser Bursa'ya armağan olsun. Çarşımızın kuruluşu, gelişimi, esnaf profili ve geçmişi kitapta yer alıyor. Çarşıda çalışan birçok esnafın görüşlerinden de faydalanıldı. Akademisyenlerin incelemelerinin de yer aldığı eser, güzel bir tarihi belgedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bursa'da çarşı kültürünü çok yönlü anlatan eser hakkında bilgi veren Altepe, "Yok olan ve hala faaliyette bulunan meslek dalları da bu kitapta toplandı. Akademisyenlerimizin çalışmaları eseri zenginleştirdi. Çeşitli belge ve fotoğraflar eseri zenginleştirdi" şeklinde konuştu.

Bu arada Altepe, 1-4 Temmuz 2010 tarihleri arasında "Uluslararası Osmanlı Coğrafyasında Çarşı Kültürü Sempozyumu" düzenleneceğini ifade etti.

UÜ İİBF Ekonometri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Necmi Gürsakal da, eserde çarşı kültürünün detaylı olarak ele aldığını bildirdi. UÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Kara ise, eserin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Şeref Akgün, çarşı tarihinin kitaplaştırılmasının önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

"AVM'LERİN ŞEHİR İÇİNE GELMESİNİ ÖNLEYECEĞİZ"

Çarşı esnafının en önemli sıkıntılarından birisinin modern alışveriş merkezleri olduğunu kaydeden Altepe, AVM'lerin şehir içine gelmesini önlemeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Hanlar bölgesinden bir sürü projemiz var. Bu bölge bizim göz bebeğimiz. Burası her yönüyle örnek olacak. Şehrin göbeğine yaklaşan alışveriş merkezlerinin önlenmesi bizim ilk hedeflerimiz arasında. Bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bir esnaf Altepe'ye çiçek takdim etti. Bursa çarşısını anlatan 'Çarşının Öyküsü' kitabının bir kısmı ücretsiz olarak esnafa dağıtıldı. Kitabı Başkan Altepe'ye imzalatmak isteyen çok sayıda esnaf bir biriyle yarıştı.

BURSA ÇARŞISI KİTAPLAŞTI
BURSA ÇARŞISI KİTAPLAŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 12:34:03
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 13:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?