29
Nisan
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa kestanesi kanseri yendi

Bursa, kanser hastalığı nedeniyle üreticiyi bir süre zor duruma düşüren kestane ağaçları, tedavi yöntemlerinin sonuç vermesiyle eski verimine kavuşuyor.

Uludağ yamaçlarından toplanan Bursa kestanesinin hasadına başlandı. Kestane ağaçlarında kanser hastalığının azalması üreticinin yüzünü güldürdü.

Marmara Bölgesi'nin zirvesi olan Uludağ'ın yamaçlarından toplanan kestaneler üreticiyi umutlandırdı. Geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınında bazı ağaçların zarar görmesine rağmen, üretici mevcut ağaçlardan bu sene yüksek verim bekliyor. Kestane kerestesi ile yapılan dayanıklı binalarıyla ünlü Cumalıkızık köyünde kestane hasadıyla tatlı bir telaş başladı. Kestane şekeri ile ünlü Bursa'nın kestane üretiminde söz sahibi olması için çalıştıklarını belirten üreticilerin kanser hastalığının azalmasıyla yüzü gülüyor.

Eylül ortalarında Uludağ'ın yamaçlarından toplanan kestanelerin lezzetinin farklı olduğunu ifade eden Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, kanser yüzünden Bursa kestanesinden bir süre verim alamadıklarını hatırlattı. Ziraat odaları ve akademisyenlerin katkılarıyla yurt dışından aldıkları farklı yöntemler sayesinde üreticilerin kanser riskini yüzde 3'e kadar düşürdüğünü ifade eden Kuş, "Yakın bir zamana kadar kestane ağaçlarında kestane hastalığı mevcuttu. Bu bizi sıkıntıya düşürdü. Ama artık ağaçlardaki bu risk azalıyor. Ağaçlar tedavi yöntemlerine cevap vererek kanser hastalığından kurtuldu. Bu da bizim üretimimizi artırdı. Bundan 30 bene önce köydeki her hane 170 ton kestane toplardı. Ama şimdi bizim toplam üretimimiz bu kadar. Bu hastalığın etkisi büyük. Ama artık biz bu hastalığı yendik. Eski rekolteyi yakalamasak da ıslah çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

"BU DA BİZİM SİYAH ALTINIMIZ"

Aynı zamanda kestane üreticisi olan Ahmet Kuş, 2013 yılında kestane rekoltesinden memnun olduklarını ifade ederek, "Bu seneden umutluyuz. Kestane dayanıklı bir ürün. Tadı da farklı. Dayanıklılık süresi uzun. Ahududu, şeftali gibi değil. 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz. Şu an piyasası açılmadı, ama geçen sene kilosu 4 liraya kadar ulaşmıştı. Kestanenin bereketi sebebiyle biz buna 'siyah altın' diyoruz. Bu sene yaklaşık 3 aydır yağmur yağmamasına rağmen kestanelerde herhangi bir ürün kaybı yaşamadık. Bu da bizi sevindiriyor. Birkaç yıl sonra Bursa kestane üretiminde yeniden söz sahibi olacak" ifadelerini kullandı.

Kuş, Bursa'da yıllık ortalama 200 ton kestane üretildiğini söyledi. Üretici Ekrem Kara ise kanser hastalığının azalması sayesinde ürün veriminin 3 kat arttığını, bu sene beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2013 Cumartesi 20:51:21
Güncelleme :27 Eylül 2013 Cuma 11:39:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şükrü BAŞ IP: 78.186.10.xxx Tarih : 23.09.2013 12:58:33

Bence ormanların en değerli varlığı Fıstık Çamı ve bu Kestane ağacıdır. Her ikisinin de kerestesi makbul olduğu gibi meyvası de bir numara. Çok süper bir tat ve enfes bir besin kaynağı. Üstelik yüzde % doğal. Bize bahşedilen özel hediye misali. Sahibine hamdolsun.