4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa miyop tedavisiyle tıp tarihine geçti

Türkiye'de ilk kez 1983 yılında korneayı çizerek miyopluğu gideren ameliyatları başlatan ve refraktif cerrahinin öncüsü olarak bilinen Prof. Dr. Hikmet Özçetin, şimdi de miyop ve hipermetrop tedavisinde uygulanan göz içine mercek yerleştirme yönteminde dikişi ortadan kaldıran yeni bir teknik geliştirdi. 'Dikişsiz skleral tünel' yöntemi ile göz içine 'iris kıskaçlı' mercek yerleştirilmesine dayanan Özçetin ve arkadaşlarının geliştirdiği yeni teknik, tıp tarihine 'Bursa tekniği' olarak geçti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından geliştirilen bir yöntemle, ileri seviyede miyop (uzağı göremeyen) veya yüksek hipermetrop (yakını göremeyen) hastalara 'hiç dikiş kullanmadan' göz içine 'iris kıskaçlı' mercek takılmaya başlandı. Dünyada yaygın olarak uygulanan klasik yöntemde, ileri seviyede miyopların (10-25 numara gözlük kullanan) veya ileri seviyede hipermetropların (6-16 numara gözlük kullanan) cerrahi tedavisinde 'dikişli ve iris delikli' yöntem uygulanıyordu.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özçetin, dikişli ve iris delikli eski yöntemin uygulanmasından sonra hastaların 1-2 ay çarpık gördüğünü, gözde sulanma, yanma ve batma gibi şikayetler olabildiğini, oysa Bursa tekniği adı verilen ve 'dikişsiz skleral tünel' yöntemi ile göz içine 'iris kıskaçlı' mercek yerleştirme uygulamasında eski yöntemin tüm sakıncalarının ortadan kalktığını söyledi.

Prof. Dr. Hikmet Özçetin'in verdiği bilgiye göre, 2004 yılından bugüne dek Türkiye'de 250 hastaya dikiş kullanmadan göz içine 'iris kıskaçlı' mercek yerleştirildi ve miyop veya hipermetrop olan hastaların gözlük kullanmalarına gerek kalmadı.

Prof. Dr. Hikmet Özçetin, 2004 yılında uygulamaya başladıkları ve dünya tıp literatürüne "Bursa tekniği" olarak geçen yeni yöntemle ilgili Ekim 2008'de Moskova'da bir konferansa verdi. Yeni yöntem, dünyanın saygın tıp dergilerinden European Journal Ophthalmology'nin 2009 yılı ocak sayısında da makale olarak yayımlandı.

Kendisine yöntemin tıp literatüründeki adının ne olacağı sorulduğunda hiç düşünmeden "Bursa tekniği" adını uygun gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Hikmet Özçetin, "Böylece Bursa adı ilk kez tıp tarihine geçti. Bu da Bursalılara benim ve arkadaşlarımın duyduğu minnetin ifadesidir" dedi.
Prof. Dr. Özçetin, Türkiye'de ilk kez 1983 yılında korneyı çizerek (RK ameliyatı) miyopluğu gideren ameliyatları başlatan, refraktif cerrahinin öncüsü olarak biliniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 13:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?