3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa nefes alacak

BURSA NEFES ALACAK

Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehir içinde ve çevre ilçelerde ulaşımı rahatlatmak için alternatif yollar ve yeni ulaşım sistemleri ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ekim ayı meclis toplantısı öncesi yaptığı sunumda, başta ulaşım olmak üzere Bursa'yı geleceğe taşıyacak projeler hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.

Bursa'nın en önemli ulaşım projesinin hafif raylı sistem olduğuna işaret eden Başkan Altepe, Bursaray'ın Uludağ Üniversitesi etabı inşaatının hızla devam ettiğinin altını çizdi.

Hafif raylı sistemi Uludağ Üniversitesi'ne ulaştıracak Bursaray C etabında inşaat çalışmalarına devam edilirken, buradan elde edilen tasarrufla Mudanya Yolu'nun Emek'e kadar uzatılacağını hatırlattı. Emek hattı inşaatının 26 Ekim'de yapılacak temel atma töreni ile başlayacağını vurgulayan Başkan Altepe, öte yandan Kestel güzergahı ile ilgili proje çalışmalarına başlandığını kaydetti. Kestel'e uzanacak hat güzergahı üzerinde 3 tane köprü bulunduğunu ifade eden Başkan Altepe, raylı sistemin geçmesi için bu köprülerin genişletilmesi gerektiğini söyledi. Köprülerin genişletilmesiyle ilgili Karayolları ile görüştüklerini anlatan Altepe, Karayolları'nın köprüleri genişletmesi halinde Bursaray'ın Uludağ Üniversitesi ve Mudanya Yolu yanı sıra Kestel'e de uzatılmasıyla ilgili çalışmaların hızlandırılacağını belirtti.

Başkan Altepe, yeni dönemin Bursa'da alternatif yolların açılacağı bir dönem olacağını dile getirerek, Acemler Yolu genişletme çalışmalarının devam ettiğini hatırlattı. Sağdan ve soldan 180 metre boyunca ilave bir şerit çalışması yapıldığına işaret eden Başkan Altepe, "Yolun tıkanan noktaları açıldığında Acemler bölgesi rahatlamış olacak. Ankara İzmir Yolu altındaki 30 metrelik yol ile ilgili kamulaştırmalar da devam ediyor. Bursa'da bu dönemde yeni arterlerin açıldığını göreceğiz. Ankara - İzmir Yolu'nun altındaki 30 metrelik yolun bunun en önemli işaretidir. Bu yol Ankara Yolu'na alternatif olarak şehir içi trafiğinin yükünü önemli ölçüde alacak. Alternatif yolu açarken, hak sahiplerini mağdur etmeden uzlaşma yoluyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Başkan Altepe, yalnızca şehir merkezinde değil çevre ilçelerdeki ulaşım problemlerine de el attıklarını ifade ederek Mudanya Çevre Yolu'nda bina kamulaştırmasıyla ilgili sıkıntının Büyükşehir Belediyesi tarafından çözüme kavuşturulacağını vurguladı. Özellikle yaz aylarında Mudanya'da trafik yoğunluğunun hat safhaya çıktığına işaret eden Başkan Altepe, ilçenin çevre yolunun tamamlanmasını engelleyen 6 binanın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak sorunun ortadan kaldırılacağını söyledi.

TELEFERİKTE ENGEL KALMADI

Öte yandan, Başkan Altepe, Bursa'nın simgelerinden biri olan ve Türkiye'nin gözde kış turizmi merkezine ulaşımdaki en önemli araç olan Teleferik hattının Sarıalan'dan Oteller Bölgesi'ne uzatılması ile ilgili son onayların alındığını kaydetti. Yeni sistemin inşaatının başlatılmasıyla ilgili bir engel kalmadığına işaret eden Başkan Altepe, "Mevcut sistemle bir günde taşınabilen yolcu sayısı, yeni sistemle 1 saatte taşınabilecek. Böylece Uludağ'a ulaşım daha da kolaylaşacak" dedi.

Bu arada Bursa'nın kaynaklarını öncelikle Bursalıların kullanması için Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir enerji firması kurulmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını belirten Başkan Altepe, ilk etapta yapılacak yatırımlarla BUSKİ'nin kaynaklarından enerji temin edileceğini, daha sonra ise kentteki diğer kaynakların da değerlendirilerek Bursalılara fayda sağlanması için çalışılacağını kaydetti.

YENİ STATLA BİRLİKTE YENİ MEYDAN KAZANDIRILACAK

Bursa'nın yeni stadyum projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Altepe, "Stadyumla ilgili statik projeleri başladı. Projenin en titiz şekilde hazırlanmasına özen gösteriyoruz. Prosedürler tamamlandıktan sonra bir yandan proje de tamamlanmış olacak. Bu sistemle stadı yıkmadan, hem kapalı tribün hem de kapalı kale arkası yenilenmiş olacak. Çekirge Caddesi'nden uzaklaştırılarak inşa edilecek stat sayesinde Çekirge tarafında büyük bir meydan kalacak. Bursa'ya hem yeni bir stat hem de yeni büyük bir meydan kazandırılmış olacak" şeklinde konuştu.

Bu arada meclis toplantısında verilen diyaliz hastalarının Bursa'da ücretsiz ulaşımdan faydalanmasıyla ilgili önerge de kabul edildi. Bursa'da yaşayan, diyaliz tedavisi gören ve böbrek yetmezliği bulunan yaklaşık 1200 vatandaşın, Burulaş Toplu Ulaşım A.Ş.'ye başvurması ve yüzde 40 engelli olduklarını gösteren raporu sunmaları halinde ücretsiz seyahat kartı ve vize işlemlerinin yapılmasıyla ilgili karar onaylandı.

Diğer taraftan, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Erdem Saker ise Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nin Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ne üyeliği ile ilgili hummalı bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti. 10 aylık bir program hazırlandığını ifade eden Saker, "Yeni düzenlenmelerin yanı sıra yeni hayvanları da bahçenin bünyesine katacağız. Çocukların çok sevdiği Demur Maymunu, Afrika Savanası'ndaki zürafa, antilopların getirilmesi, hatıralık eşya satış reyonu kurulması gibi çalışmalar da bu 10 aylık programın içinde yer alıyor. Denetçilerle yaptığımız görüşmelerde bu eksiklerin kolayca giderilebileceği söylendi. Çocukların eğitimi ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Gerek proje olarak gerekse büyüklük olarak Bursa Avrupa Hayvanat Bahçesi Avrupa'da örneklerinden büyük. Kopenhag 110 dönüm, Amsterdam 130 dönem iken Bursa ise 200 dönüm üzerine ve doğal ortam olarak kuruldu. Bu, bizim için büyük bir şans. 1994-1999 döneminin Bursa halkına kazandırılan bir projesi olan Bursa Hayvanat Bahçesi, bugün de 2. etap projesi olarak adlandırdığımız bu çalışmalarla yeni türleri ve güncellenmiş haliyle Bursa'ya kazandırılıyor" şeklinde konuştu. Öte yandan Soğanlı Botanik Parkı'na da Erdem Saker'in adının verilmesiyle ilgili karar alındı.

BURSA NEFES ALACAK
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 18:38:05
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 10:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?