6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa Nutku Nilüfer'de ölümsüzleşti

BURSA NUTKU NİLÜFER'DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Atatürk'ün 6 Şubat 1933’te Bursa'da Atatürk Köşkü’nde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in korunup yaşatılması konusunda Türk gençliğine duyduğu güveni ifade eden nutkunun 77. yıldönümü Nilüfer’de unutulmadı.

Nilüfer Belediyesi, Atatürk’ün nutkunu ölümsüzleştirmek için İzmir yolu üzerinde bulunan Gençlik Parkı’na Bursa Nutku Anıtı yaptırdı. Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Heykel Ana Sanat Dalı öğretim üyesi Rengin Solmaz Sönmez tarafından yapılan anıt, Bursa nutkunun 77. yıldönümünde törenle açıldı.

CHP Bursa milletvekilleri Abdullah Özer, Kemal Demirel, CHP PM üyesi Ali Nihat Irkörücü, İl Başkanı Gürhan Akdoğan, İlçe Başkanı Metin Çelik ve çok sayıda konuğun katıldığı törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey; “Bilindiği gibi 1933 yılının Şubat ayında ezanın Türkçe okunmasına karşı irticai bir ayaklanmanın ardından Atatürk Bursa’ya gelmiş ve bugünkü Atatürk Köşkü’nde yenilen bir yemek sırasında Bursa nutku olarak tarihe geçen konuşmasını yapmıştı. Atatürk, bu konuşmasında, Cumhuriyet’in korunup yaşatılması konusunda Türk gençliğine duyduğu güveni ifade etmişti. Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurduğu Cumhuriyet’i gençlere emanet eden Atatürk, Bursa nutkunda 'Türk genci, devrimlerin ve Cumhuriyet’in sahibi ve bekçisidir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla, nesi varsa onunla kendi eserini koruyacaktır' demiştir. Tarihte gençliğe böylesine 'sınırsız' bir güven besleyen, gençliği böylesine 'son çare' olarak gören bir lider yoktur” dedi.

Aradan 77 yıl geçtikten sonra günümüzde farklı görüşlere sahip bazı kişilerin bu sözlerle Atatürk’ün gençleri anarşiye teşvik ettiğini ima ederek Bursa nutkunun gerçek olamayacağını ifade ettiklerini kaydeden Bozbey, “Burada anarşiye teşvik değil, devrimlere ve o devrimleri koruma sorumluluğunu damarlarında, yüreğinde ve tüm ruhunda taşıyan Türk gençliğine duyulan inanç ve güven ifade edilmiştir. Ancak Cumhuriyeti koruma girişimlerini anarşi olarak gören bu zihniyete Atatürk’ün 1927 tarihli Gençliğe Hitabe’sini hatırlatmak isterim. Atatürk Gençliğe Hitabe’sinde de 'Bir gün istiklal ve Cumhuriyet’ini müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin.' demiştir. Bizler işte bu ruhu taşıdığımızı ifade etmek ve Atatürk’ün Bursa nutkunu ölümsüzleştirmek amacıyla bu kente bir anıt kazandırmak istedik ve bu anıtı da en çok yakışacağı yere, Nilüfer’in Gençlik Parkı’na yerleştirdik. Ay ve yıldızla birlikte sonsuzluk sembolüyle bütünleşen bu anıt, Atatürk ilke ve devrimleri ile Cumhuriyet değerlerinin Türk gençliği tarafından sonsuza kadar yaşatılacağının bir sembolüdür. Bu anıtı yapan Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Rengin Solmaz Sönmez’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Törende CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve İlçe Başkanı Metin Çelik de kısa birer konuşma yaparak, Nilüfer’e böyle bir anıt kazandırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Böyle bir eseri Bursa’ya kazandırdığı için Başkan Bozbey’e teşekkür eden gazeteci-yazar Yılmaz Akkılıç ise, 1946-50 arasında bir muhalefet partisinin, kongrelerinde Atatürk’ün Bursa nutkunu okuyarak kazanmaya çalıştığını ve 1950’de iktidara geldikten sonra ise Bursa nutkunun gerçek olmadığını iddia ettiğini belirterek, “Bu konuyu sonra ben de araştırdım o gün Atatürk’ün yanında olan ve not eden Rıza Ruşen Yücel’in anılarında bu sözleri tesbit ettik ve ‘Atatürk ve Bursa’ adlı kitabımızda yayınladık. Bugün bazı üniversitelerde bu nutkun okunması soruşturma konusu olabiliyor; bu noktaya geldik. Ne zaman ki Cumhuriyet’in temel ilkeleri tehdit altında ise o zaman Cumhuriyet’in temel ilkelerini korumayı gençliğe görev olarak veren Bursa nutku kakadır. Eğer bugün yine bu nutuk takibata uğruyorsa, demek ki Cumhuriyet’in temel ilkeleri aşırı tehdit altındadır. Bunu unutmayın ve sonuna kadar bu nutukta verilen görevi ifa etmeye hazır olun” dedi.

Bozbey, anıtı yapan öğretim üyesi Rengin Solmaz Sönmez’e çiçek vererek teşekkür etti.

BURSA NUTKU NİLÜFER'DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
BURSA NUTKU NİLÜFER'DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
BURSA NUTKU NİLÜFER'DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 14:25:03
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 16:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?