3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa suyunu kaynağından kirletiyor

Uludağ Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ertürk, Bursa'nın sularının Uludağ'da arıtma tesisi olmadığı için kaynağından kirlendiğini söyledi. 

GESİAD'ın düzenlediği geleneksel iftar yemeğine katılan Prof. Dr. Hasan Ertürk, kürsel ısınma ve Bursa'ya etkileri hakkında bilgi verdi. Küresel ısınmanın dünya, Türkiye ve Bursa üzerinde oluşturduğu etkileri ve yapılan araştırmaları anlatan Ertürk, Bursa'nın su kaynakları açısından söylendiği kadar zengin olmadığını belirtti. Bursa'nın en büyük su kaynağının Uludağ pınarları olduğunun altını çizen Ertürk, "Dünya literatürüne göre Bursa, suyunu kaynağında kirleten iller arasında geliyor. Uludağ pınarları kirlenmeye başladı. II. Oteller Bölgesi'nde yapılaşma devam ettikçe ve arıtma tesisleri yapılmadıkça Uludağ'ın suları kirlenecek. Nilüfer Havzası'nın suları ise hiçte hijyenik değil. Özetle Bursa içme suyunu kaynağında kirletiyor" dedi. 

İnsanlığın kullandığı tatlı su miktarının dünyadaki bulunan su miktarının binde 6'sını oluşturduğunu ifade eden Ertürk, "Dünya nüfusunun yüzde 13'ü yeterli su kaynaklarına sahip değil. Dünyada günde 10 bin çocuk susuzluktan kaynaklanan hastalıklar sonucu hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler'in 2005 yılında hazırladığı su raporuna göre, 2050 yılında 66 ülke susuzluk yaşayacak. Dicle ve Fırat'ın uluslararası su kaynakları gibi görülmesi Türkiye'yi 2040 yılında dünya su savaşlarının ortasına bırakacak" diye konuştu. 

Ertürk, bir insanın yapılan araştırmalara göre günlük 30 litre su ile içme ve temizlik ihtiyacını karşılayabileceğini ifade ederek, "Bizde bir insan günde 158 litre su harcıyor. 120 litre su bir kişi tarafından boşa akıtılıyor. Suyu kullanırken biraz daha dikkatli ve tasarruflu olmalıyız" şeklinde konuştu. 

Gecede, GESİAD Bursa Şubesi Başkanı Denizhan Sezgin'in konuşmasının ardından yeni üyelere rozetleri takılırken, Bursa'da kurumlar vergisinde ilk 100 içerisine giren üyelere de plaket verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 11:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?