1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Bursa tarihi bir hana daha kavuşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2.5 milyon YTL'ye restore edilen tarihi Balibey Han'ın nisan ayında hizmete açılacağı bildirildi.
 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, içinde 36 dükkan ile kafeteryaların yer alacağı tarihi Balibey Han'ında açılacak el işi mağazalarıyla turizme önemli katkı sağlanacağını söyledi. Başkan Şahin, "Yeni fabrikalar, binalar ve gökdelenler inşa edebilirsiniz, ama görkemli bir tarihin izlerini kaybederseniz bir daha asla geri getiremezsiniz. Mazinizi bilmez ve kültürünüze şekil veren eserlerinizi ve değerlerinizi koruyamazsanız, sağlam bir geleceğiniz de olamaz. Hamza Bey'in oğlu Balibey'in Yenişehir'deki medrese ve camisine akar olması için 500 yıl önce ilk çok katlı han olarak inşa edilen 3 katlı han, uzun yıllardır kimsenin dönüp bakmadığı bir viraneydi. Hanı aslına uygun olarak restore ettirerek Bursa turizminin hizmetine sunacağız" diye konuştu.
 
Çakırhamam'daki otobüs duraklarının arkasında yer alan Balibey Han'ın giriş katında Türk yemekleri lokantası, kahvehane, ikinci katta antika, bıçakçılar, sahaflar, üçüncü katta çini, ipek, gümüş, havlu, halı satan işyerleri bulunacak. En üst kat Tophane Caddesi'nden girişi olacak yerde ise bir kafeterya faaliyet gösterecek. Bir kısmı Bursa yamaçlarındaki küfeki kayalara oyularak inşa edilen Balibey Han'ın restorasyonu sırasında projede bulunmayan 10 yeni odacık ortaya çıktı. Bu odaların da projeye dahil edilmesiyle Balibey, güzel bir tarihi çarşı görünümüne kavuşacak.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Balibey Hanı, 2 yıl önce restorasyon için Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmişti.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 17:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?