3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa tarımda da lider

BURSA TARIMDA DA LİDER

Kırsal kalkınma yatırımları programı çerçevesinde Bursa'da kurulan 65 tarımsal sanayi tesisi, ülke genelindeki tesislerle birlikte Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından telekonferans sistemiyle toplu olarak hizmete açıldı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca yürütülen "kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı (KKYDP)" kapsamında 2006-2010 yılları arasında Bursa'da 65 zirai sanayi tesisi tamamlandı. Bursa'da toplam 26 milyonluk yatırımla çeşitli tarım ürünleri işleme tesisi kurulurken, işletmelere 11,7 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. Bu tesislerde 500 kişiye istihdam imkanı sağlandı.

Ülke genelinde yürütülen bu programda Bursa ön sıralarda yer alırken, yapılan çalışmalarla örnek oldu. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından ülke genelinde yapılan tarım tesisleri toplu açılışla hizmete sokuldu. Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Ahmetbey köyünde faaliyet gösteren "Erken Makine Sanayi Şirketi'ne ait soğuk hava deposu da aynı törenle açıldı.

Bakan Eker, Diyarbakır'dan telekonferansla yaptığı konuşmada, bu projelerin yüzde 50'sinin devlet tarafından yatırımcılara hibe olarak verildiğini söyledi. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla tarımı ayağa kaldırdıklarını ifade eden Eker, sanki Türkiye'de tarım sektörü bitmiş gibi iddialara ortaya atıldığını, ancak Dünya Bankası'nın rakamlarının bunu yalanladığını belirtti. 2002'de dünyada zirai üretimde 11. sırada olan Türkiye'nin şu anda 8. sıraya yükseldiğine işaret eden Eker, tarım ihracatının da Dünya Bankası'nın açıkladığı istatistiklere göre 4 milyar dolardan 11,3 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Eker, bu rakamların her şeyi ortaya koyduğunu dile getirdi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, otomobil ve tekstil şehri olan Bursa'nın tarımda da büyük hamleler gerçekleştirdiğini belirterek, "Bursa, bölgenin önemli tarım merkezlerinden biridir. Çok şanslıyız. Bu bereketli toprakların onda birine bile muhtaç olan bir sürü ülke var. Aşık Veysel'in 'Benim sadık yarim kara topraktır' dediği gibi, toprağımızın kıymetini bilelim. Bize düşen görev çok çalışmaktan. Ama maalesef insanımız az çalışıp çok konuşuyor. Türk milleti olarak büyük bir inançla çalışmalıyız. Dinimiz çalışmayı ibadet sayıyor" diye konuştu.

Konya kadar toprağa sahip olan Hollanda'nın tarım ihracatının 50 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Harput, Türkiye'nin bu potansiyeliyle tarımdan 500 milyar dolar gelir elde etmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçilerden yasak ilaçları kullanmamalarını isteyen Harput, "Tarım müdürlüklerinin yasakladığı ilaçları kesinlikle kullanmayın. Bazı uyanık köylüler yüzünden dürüst çiftçilerin malları gümrüklerden geri dönüyor. Kimsenin başkasını mağdur etmeye hakkı yok" dedi.

BURSA TARIMDA DA LİDER
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2011 Cumartesi 18:09:04
Güncelleme :12 Şubat 2011 Cumartesi 18:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?