5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Bursa teknoloji üssü oluyor

Türkiye’nin belediye ve üniversite işbirliği ile kurulan ilk “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” için geri sayım başladı.

Görükle Kampüsü’nde 470 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek Bursa Teknoloji Geliştirme Merkezi projesi, onay için yarın Bakanlar Kurulu'na gönderiliyor.

Uludağ Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısına Vali Oğuz Kağan Köksal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez ve projeye destek olan firma yetkilileri hazır bulundu. “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” projesinin Bakanlar Kurulu onayı çıkması durumunda projenin Eylül ayında faaliyete geçmesinin planlandığı açıklandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 15 yıldır konuşulan teknoloji üretimi konusunda ilk defa somut bir gelişme kaydedildiğini belirterek, “Bugün hayata geçmesi sevindiricidir. Böyle bir merkezin alt yapısını hazırlamak öncelikli işlerimiz arasındadır. Planların ortaya çıkması ile hemen alt yapı ve yol asfalt çalışmalarını belediye olarak büyük bir keyifle en kısa sürede yerine getireceğiz” diye konuştu.

Çalışmaların biran önce başlatılması ve bölgede ilk kazmayı vurmak için heyecanla projenin onayını beklediklerini belirten Şahin, “Tekno Park Projesi Bursa için üçüncü bir devrim. İlk devrim Bursa’ya yapılan ilk Organize Sanayi Bölgesi, ikinci devrim ise Gemlik’te oluşturulan Serbest Bölge, üçüncü ve son devrim ise Tekno Park projesi olacak” dedi.

Vali Oğuz Kağan Köksal ise, “Bütün Türkiye’nin sanayisine açık olan bu bölgede, buluşçu özelliği olan insanları bir araya toplayacağız. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), mezunlarından İstanbul’da araştırma faaliyetinde bulunanları Bursa’ya davet edeceğiz. İstanbul ve Bursa’daki sanayicilerin teknoloji ve yeni buluş ihtiyaçlarını karşılayacak merkez, farklı ürün üretmenin rekabette en önemli avantaj unsuru olduğu günümüzde önemli bir görev üstlenecektir. Bu merkez sanayicilerin, araştırmacılarındır. Bir şeyler bulmak istiyorum, ama imkânım yok diyenler artık Uludağ Teknoloji Geliştirme Merkezinde çalışacaklar. Binalardan bir tanesi hazırlandı” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, kanunun Teknolojik Geliştirme Bölgeleri’nin kuruluşunda üniversiteleri yetkili kıldığına dikkat çekerek, “Devlet bu kanunla sanayiciyle bilim adamlarını bir araya getirmek için her türlü at yapıyı hazırlayarak, tesisler kurma imkânı sağlıyor. Bu merkezde çalışan araştırmacı ve bilim adamlarını vergiden muaf tutuyor. Burada yapılan buluşlardan elde edilen geliri 10 yıl vergilendirmiyor. Bölgede Eylül ayında ilk firmaların çalışmalarına başlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez ise, müracaatın yapıldığı bugünün ticaret ve sanayi hayatında dönem noktası olan hayati günlerden birisi olduğunu söyledi. Başkan Sönmez, “Üretenle, üretim için bilgi ortaya çıkartanların birlikte davranacağı bir proje olacak. Bursa’da sanayiinin dönüm noktasının ilki organize sanayi bölgesinin kurulması, ikincisi serbest bölge, üçüncüsü ise teknoloji bölgesinin kurulmasıdır” açıklamasında bulundu.
İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Yıldırımçakar ise, üniversite sanayi işbirliğinde bugüne kadar fazla bir gelişme kaydedilmediğine belirterek, “Tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatında artık araştırma geliştirme ön plana çıkıyor. Basit temel malları, Çin çok ucuza üretiyor. Ancak farklı, teknolojik ürünlerin yapılmasıyla bu 2 sektör ihracatta devam edebilir. İhracat yapılan sektörlerde AR-GE’nin ve patentin önemi daha ön plana çıkıyor” dedi.

Bu arada teknoloji bölgesinde faaliyet gösterecek firmalara yer ve bina tahsisi işlerini yüzde 50.5 üniversite, yüzde 30’u BTSO, yüzde 15’i Büyükşehir Belediyesi, yüzde 3’ü özel idare, yüzde 0.5’i teknoloji vakfına ait olan Uludağ Teknoloji Geliştirme Şirketi gerçekleştirecek. Şirketle alakalı bilgiler, Bakanlar Kurulu onayının çıkmasından sonra ortaklara ait web sitelerinde kamuoyuna duyurulacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 15:19:19
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 15:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?