7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa terminali rekora koşuyor

Bursa'da, şehirler arası otobüslerin bir yıl da 9 milyon insanı taşıdığı bildiridi. 

Yılda 289 bin otobüsün giriş ve çıkış yaptığı Bursa terminali, yıllık 9 milyon yolcuyu ağırlıyor. Terminalin, Bursa'nın yüz akı olduğunu ve hizmetlerinden her vatandaşın memnun olduğunu söyleyen Bursa Otobüsçüler Temin Tevzi Kooperatifi (BOYKOOP) Genel Müdürü Fahrettin Beşli, "11 yıllık bir geçmişimiz var. Buna rağmen hizmetlerimizde hiç bir zaman aksama olmadı. Vatandaşlarımızdan hizmetlerimizin kusursuzluğu hakkında tebrik telefonları alıyoruz. Yılda taşınan yolcu sayımızın fazla olması bunu gösteriyor. Terminalimize yıllık giriş çıkış yapan otobüs sayımız 2007 yılı itibariyle 289 bin. Yaklaşık olarak bu da 9 milyon yolcuya tekabül etmektedir" şeklinde konuştu. 

Yaşanan ekonomik sıkıntılara ve ulaşımdaki bazı sorunlara değinen Beşli, "Ekonomik sıkıntılar firmalarımızı olumsuz etkiledi. Buna rağmen otobüslerimizin giriş çıkışlarında bir eksilme söz konusu olmadı. Çünkü otobüs, planlı seferleri aksatmamak giriş ya da çıkışını yapmak zorunda. Onun için otobüste 20 kişi de olsa 1 kişi de olsa çıkış yapıyor. Durum böyle devam ederse, sefer sayısı azalır ve periyotlar daha seyrek hale gelir. Doğal olarak otobüsçünün yolcu potansiyeli düştüğü zaman bizim de bundan etkilenmememiz mümkün değil. 2007 yılında Gemlik otobüslerinin otogardan alınıp şehir içine verilmesi bizi zora soktu. Aslında Bursa'da ulaşım konusunda bir dağınıklığın olması bizim şehir içindeki zafiyetimizi ortaya koyuyor. Şehir içinde başı boş gezen şehir içi, şehirlerarası ve uluslararası otobüslerin belli bir kontrol mekanizmasına oturtulması halinde ulaşım daha düzenli bir hal alacaktır" dedi. 

Bursa terminalini yap işlet devret modeliyle aldıklarını ve önümüzdeki dönem işletmeyi devralmaları durumunda yapılacak bir çok yeni projelerinin olduğunu ifade eden Beşli, "Ulaşımda düzeni sağlamak amacıyla şehirlerarası ve uluslararası çalışan firmaları terminale toplayabilirsek, hem şehir içi yolcu taşımacılığı düzene girmiş olacak hem de terminalin geliri artacaktır. Şu ana kadar vatandaşlarımız bizi hep takdir etti. Terminal Bursa'nın yüz akı" dedi. 

Beşli, İstanbul'da olduğu gibi Bursa'da da firmaların niçin şehir içine ücretsiz servis yapmadığının sorulması üzerine, "Bizim ilimizde, diğer illere de örnek olan bir uygulama var. Bu uygulama, servis faktörünü ortadan kaldıran, bunun karşılığında da toplu taşıma sistemine entegre olan bir sistem. Eğer her firma diğer şehirlerdeki gibi servis uygulamasına geçerse, 32 yazıhane var ve yazıhanelerin bu hizmeti yürütebilmesi için minimum 4 araba gerekir. Bu araçların terminal içinde bulunacağı yer ve yolcu alacağı durakların olmaması sorun olacaktır. Durum sadece terminalle sınırlı kalmayacak, şehir içi trafiği de içinden çıkılmaz bir duruma gelecektir. 

Türkiye'nin her yerinde bu sistem 'Bursa modeli' olarak bilinir. Antalya bizden bilgi alarak bu uygulamaya geçti. Bu şehir içi toplu taşıma ulaşımına entegre yolcu taşımacılığıdır. Birçok kişi otobüslerin verdiği servis hizmetini ücretsiz olarak biliyor. Aslında vatandaş, farkında olmadan bu servislerin parasını bilet keserken ödüyor. Bir de Bursa'da servis, sadece Santral Garaj, Çekirge ve Eski Fakülte'ye gidecektir. Şimdi 9 tane belediye hattı var ve bunlar şehrin her yerine gidiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 18:06:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?