7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa yazın su sıkıntısı yaşamayacak

Küresel ısınma sebebiyle 2007 yılında barajlarındaki doluluk oranı riskli seviyeye düşen Bursa'da, kar ve yağmur yağışının istenen düzeyde olması sebebiyle 2008 yazında su sıkıntısının yaşanmayacağı bildirildi. 

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Nilüfer ve Doğancı barajları sayesinde 2014 yılına kadar su sıkıntı yaşanmayacağını açıklarken, DSİ Bölge Müdürü Mehmet Kılınç ise, şu anda barajlardan değil yer altı kaynaklarından kente su verilmesini isteyerek, "Yaz aylarında zaten yer altı kuyularındaki rezerv azalıyor. Su kuyuları şu anda kullanılmalı"dedi. 

Vali Şahabettin Harput'un ilk kez başkanlık ettiği 2008'in ilk il koordinasyon kurul toplantısı yapıldı. AK Parti milletvekilleri Ali Kul ve Canan Candemir Çelik'in yanı sıra ilçe belediyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kurum amirleri çalışmaları hakkında sunum yaptı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Şahabettin Harput, yapılan çalışmalar hakkında rakamsal bilgiler vererek, 2007 yılında Bursa'da 11 sektörde 772 projenin uygulamaya koyulduğunu belirtti. 772 projenin ödenek tutarının 4 milyar 239 milyon 145 bin YTL olduğunu ifade eden Harput, "Bu projelerden 2007 sonuna kadar 396 adeti tamamlanırken, 216 tanesinin inşası devam ediyor. 160 proje ise ödenek yeterzsizliğinden başlayamadı. 2008 yılında ise 382 proje uygulanacak ve bu projelerin tutarı 5 milyar 344 milyon 148 bin YTL. Ayrılan ödenek ise 849 milyon 122 bin YTL. Bu yıl içinde tamamlanması gereken proje sayısı 240 civarında. Projelerden 100'ü kültür, 75'i eğitim, 45'i enerji ve 42'si ise hizmet sektöründe olacak" dedi. 

Koordinasyon toplantılarının yapılmasına rağmen kurumlar arasında koordineli bir çalışma yapılamadığını belirten Vali Harput, "Kurumların kendini öne çıkartması istemesi ve çeşitli sebeplerden dolayı koordineli çalışma istenilen düzeyde değil. Bizler burada bir bütün parçalarını oluşturuyoruz. Burada kişi ve kurum ayrımı yapılması kabul edilemez. Bu yıl herkes öncelikle çalışmalarını tamamlamalı. Devlet mazeret üretmez, çare üretir. İlgili birimler ortak çalışmalarını kendi aralarında halledecek. Çözülemeyen bir durum olursa birlikte hareket edeceğiz. Bundan sonra daha titiz ve sorumlu davranış bekliyorum. Tasarruf çok önemli. Kendi paramıza gösterdiğimiz hassasiyettin bin mislini devlet ödeneklerine göstermeliyiz. İşimize sahip çıkalım. Bu yıl eğitim, kültür, sağlık, tarım çalışmalarına ağırlık vereceğiz" şeklinde konuştu.

KENT MEYDANI VALİ KONAĞI'NDAN GÖRÜNECEK

Toplantıda Bursa Büyükşehir Belediyesi adına sunum yapan Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin projelerinin fizik gerçekleşme oranının yüzde 94 olduğuna dikkati çeken Subaşı, "Balıbey Hanı'nın restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bursaray C etabı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Üniversite-Küçük Sanayi arası hat arasında kalan bir istasyonu Diyanet Vakfı'nın arkasındaki yerden geçirerek, Batı Garaj'ını buraya taşıyacağız. Kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili kamulaştırmalar yapılıyor. Divan Lokantası ve Kayapalı Otel hakkında kamulaştırma kararı aldık. Ayrıca Osmangazi Metro İstasyonu ve Valilik arasında kalan bölgeyi de kamulaştırarak, proje içerisine dahil edeceğiz. Böylece Vali Konağı'ndan bakıldığında Kent Meydanı görünecek. Tıbbi atık ve katı atıklarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Katı atık depolama alanı için bu yıl 2 milyon 800 bin YTL ödenek ayrıldı. Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi içinde çalışmalar sürüyor. Burada da alışveriş merkezi, konutlar ve otel proje içerisinde yer alacak. Teleferik projesinde son aşamaya geldik. Bu içerisinde kazmayı vurarak, dünyanın en uzun teleferik hattını yapacağız. Geçen yıl 128 milyon YTL yatırım yaptık ve bu yıl 180 milyon yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.

"BU YAZ SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK"

Toplantıda BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da sunum yaptı. BUSKİ'nin geçen yıl çok önemli bir sınav verdiğini ifade eden Çetinavcı, "Geçen yaz Bursa'ya bir gün bile su kesintisi yaşatmadan zor günleri atlattık. Bu yıl içinde gerekli tedbir ve çalışmaları yapıyoruz. Şuanda Doğancı ve Nilüfer barajlarında toplam 27 milyon metre küp su var. Ayrıca dağda bol miktarda kar rezervi var ve bu kar suları barajlara önemli miktarda etki yapacak. Yapılan barajlarında devreye girmesiyle birlikte biz 2040 yılına kadar Bursa'nın su sıkıntısı yaşamayacağını düşünüyoruz. Şuanda Nilüfer ve Doğancı barajları sayesinde normal yağışlar olduğu sürece 2014 yılına kadar su sıkıntı yaşanmayacak. Geçen yıl açtığımız yer altı su kuyularının yüzde 70'ini şu anda devre dışı bıraktık. İhtiyaç olursa kullanacağız" diye konuştu. 

Kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri ile ilgili çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydeden Çetinavcı, 1995'de yüzde 64 olan kayıp kaçak su oranını bu yıl itibariyle yüzde 25'e indirdiklerini belirtti. 

Sunum sonrası AK Parti Milletvekili Ali Kul, Çetinavcı'ya Kestel ve Gürsu'da bazı köylerin tanker ile su ihtiyacını sürdürdüklerini hatırlatarak, köylerin içme suyu hattınane zaman kavuşacağını sordu. Kestel Belediye Başkanı Yener Acar da köylerde bulunan suların içilemez durumda olduğunu ve Alaçam Köyü'ndeki kaynağın bu köylere aktarılmasını istedi. 

Çetinavcı ise soru ve öneriler üzerine açıklama yaparak, "Bu köylerde kaynak suları var ve biz gerekli analizleri yaptıracağız. Eğer içilemez vaziyette ise o zaman Alaçam kaynağını devreye sokarız. Boş yere kaynakları israf edemeyiz" deyi kaydetti. 

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da toplantıda söz alarak, Çınarcık Barajı'na akan Kocasu'ya Orhaneli'nin birçok köylerinin kanalizasyonunun aktığını ifade ederek, önlem alınmasını istedi. Bunun üzerine Çetinavcı ise Çınarcık Barajı'nın 2040 projeksiyonunda olduğunun altını çizerek, konu hakkında çalışma başlatacaklarını söyledi.

"YER ALTI KUYULARI ZAMANINDA KULLANILMALI"

DSİ Bölge Müdürü Mehmet Kılınç ise Bursa'nın yıllık 120 milyon metre küp su ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "BUSKİ geçtiğimiz yaz, Doğancı Barajı, kaynak suları ve yer altı suları ile su ihtiyacını karşıladı. Önümüzdeki yıl su sıkıntısı olmayabilir. Ancak yer altı kuyuları en çok rezerve bu dönemde sahip. Asıl şimdi yer altı sularını kullanmalı ve bu dönemde iki barajada su depolanmalı. Yaz aylarında zaten yer altı kuyularındaki rezerv azalıyor. Su kuyuları zamanında kullanılmalı" şeklinde konuştu. 

Kılınç, Kocasu'ya yalınz Orhaneli köylerinin değil, bor yatakları ve fabrikaların atıklarının da karıştığını ileri sürdü. 

İl Özel İdare çalışmalarını açıklayan Genel Sekreter Ali Altuntaş da arıtma projelerinin öncelikli çalışmalarını oluşturduğunu kaydederek, İller Bankası yatırımlarından gerekli ödeneğin sağlandığını ve ileriki günlerde köylerin arıtma tesisleri için ihaleye çıkacaklarını bildirdi. 

Toplantıda diğer kurum amirleri de çalışmaları hakkında sunum yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 09:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?