3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa zaman kaybetmeyecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zaman kaybettirmeden insan odaklı projeleri bir bir hayata geçireceklerini belirterek, sosyal yara haline gelmiş meseleleri de çözüme kavuşturacaklarını söyledi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyonu tamamlanarak halkın hizmetine sunulan Mudanya Tarihi İstasyonu Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları ile bir araya geldiği iftarda Bursa’yı geleceğe taşıyacak projelerini anlattı. Bursa’nın çağdaş, sağlıklı bir turizm kenti ve yaşayan bir müze olması için tüm ilçelerde çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Altepe, “Bursa’nın meselelerini çözmek için iş başındayız. Tüm projelerimizi halkımızla, kentin dinamikleriyle uzlaşarak hayata geçireceğiz. Osmangazi Belediye Başkanlığı’nda binlerce insanı ilgilendiren projeleri gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyesi’nde de ötelenmiş, insanlara sıkıntı veren, sosyal yara haline gelen problemleri yine insan faktörünü ön planda tutarak çözeceğiz. Çünkü biz, bu kentin patronu değil yöneticisiyiz" dedi.


Herkesin maç seyretmek için Bursa’ya gelmesini sağlayacak bir stat yapacaklarını dile getiren Başkan Altepe, “Yapılan çalışmaların statik olarak nasıl netice vereceği inceleniyor. Bu, sıradan bir stadyum olmayacak. Güzel çalışmalar çiziliyor. Stadın en estetik, lüzumsuz ağırlıklar olmadan kurulacak şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Bunun için de yurtdışındaki statları yapan statikçilerden destek alıyoruz. 60 yıllık bir statta çalışma yaptığımız unutulmamalı. Bugünden sonra ise yeni teknoloji ile yapılmış bir yapı olacak. Şu anki stada göre beton kaliteleri, yapı ve temel malzemeleri yönünden çok güçlü bir yapı olacak” şeklinde konuştu.


"ÇEVRE YOLLARININ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"
Başkan Altepe, bu dönemde Bursa’yı boydan boya geçecek iki tane cadde açmayı planladıklarını anlatarak, konuyla ilgili şunları söyledi: “Planladığımız bu yollardan birini Ankara Yolu’nun altında, diğerini ise Güney Çevre Yolu dediğimiz Uludağ eteklerinde yapmak istiyoruz. Ankara Yolu’nun altındaki yol ile ilgili kamulaştırma ve proje çalışmaları yapılıyor. Güney Çevre Yolu için de çalışmalar sürüyor. Tüm dağ eteklerindeki şehirlerde bu tür yollar var. Bu yolun özellikle Uludağ Yolu ile bağlantı kesiminde hummalı bir çalışma yapılıyor. Hedefimiz, yol projesini bir an önce bitirip planlara işlenmesi ve projeyi belli bölgelerden başlatmak.”
Tüm metropol şehirlerde olduğu gibi Bursa’da da kent içindeki bölgeleri toplu ulaşım sistemi ile yayaların kullanımına bırakmayı hedeflediklerini dile getiren Altepe, “Dünyadaki modern kentlerin şehir merkezlerinde yollar her türlü aracın geçebileceği şekilde düzenlenmiyor. Biz de önceliği toplu ulaşıma ve yayalara vereceğiz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Raylı sistem ya da tramvay ile şehir içine ulaşımı sağlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlar araçlarını toplu ulaşım hattının başladığı bölgeye bırakarak şehir içine yaya veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla ulaşacaklar” diye kaydetti.


"BURSA'DAN DA HAVA ULAŞIMI OLACAK”
Bursa’da havaalanının olmayışının ekonomik yönden kente büyük kayba uğrattığını kaydeden Altepe, “15 yıl önce uçakla gidip gelenler artık gelemiyor. Bursa’ya gelmesi gereken büyük şirketler, havaalanı kullanılamadığı için gelemiyorlar. Yunuseli Havaalanı açıldığında Bursa ekonomisine büyük katkısı olacak, zaman kaybını önleyecek. Bizim şehrimiz birçok ülkeden ve şehirden büyük olmasına rağmen kentin kullanabileceği bir tane helikopter dahi yok. Hedefimiz, öncelikle İstanbul olmak üzere yakın çevreye ulaşabileceğimiz küçük uçaklarla hizmet vermek. Bakanımız da bu konuyla ilgili çalışmaları sürdürüyor. Işıklar Hava Okulu’nun da aynı fikirde olduğunu biliyoruz. En kısa zamanda Bursa’nın da havaalanını kullanıma açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


“ULUDAĞ HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULACAK”
Uludağ’ın 4,5 yıldır Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olduğunu söyleyen ancak buranın hiçbir sorununa el atılmadığının altını çizen Başkan Altepe, bu dönemde zirvenin hak ettiği değeri bulacağını belirtti. Uludağ’da otelcilerin dışında hiçbir yatırımın bulunmadığına dikkat çeken Altepe, “Otorite karmaşasının ortadan kalkması ile Uludağ problemlerinden kurtulacak. Bunu da yapacak olan yerel yönetimlerdir. Bu konuda olumlu adımlar attık. Bir yandan uygulama planları ile ilgili çalışmalar sürerken, yetkilerin alınması konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Altyapı ile ilgili yetkiyi de Büyükşehir Belediyesi’ne aldık. Burada artık günübirlik tesisler, itfaiye tesisleri ve her türlü alt yapı ile ilgili tertip düzen gerekiyor. Bununla ilgili dünyadaki örneklerini gördük. İsviçre’de kayak merkezlerini ve sosyal alanları gördük. 100 yılı aşkın süredir dağ turizmiyle ilgilenen bölgenin her köşesi planlanmış. Uygun olan her noktaya teleferik koymuşlar. Tek kartla tüm dağda kayak yapılabiliyor. Uludağ gibi yerde 300’den fazla otel var. Otellerin birbirlerine yakınlığı 5-10 metre. Ancak kimse birbirinden rahatsız olmuyor” şeklinde konuştu.
"VAGON ÜRETİMİNDE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”
Dünya firmalarına vagon parçası üreten demiryolu sektörüne iç ve dış kompozit malzeme üreten Bursalı bir firmanın uluslararası demiryolu işletmeleri teşkilatından üretim uygunluk sertifikası aldığını belirten Altepe, bunun vagon üretimi çalışmalarına güç kattığını belirtti. Vagon üretiminde kararlı ve emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Altepe, “6.2 milyon TL’ye vagon alınabilirken, neden biz kendimiz yapamayalım? Bu konuda bir engelimiz yok. Önce tramvaydan başlamak istiyoruz. Tramvayın yapıldığı yerde zaten metro vagonu yapılır. Hesapladığımızda yarı yarıya mal oluyor. Bursa’nın ihtiyacının yanın sıra tüm şehirler raylı sisteme geçiyor. Bunların da ihtiyacı olacak. Sanayisine ve parçasına ihtiyaç olacak. Bursa’da bunların yapılması o şehirdeki yöneticileri de heyecanlandırıyor. Vagon üretimi Bursa’daki ekonomiye büyük canlılık katacak, yerel yönetimlerde kentin geleceğini de garanti altına alacak” dedi.
İftara, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Cüneyt Önder’in yanı sıra ulusal ve yerel basının yöneticileri ile çok sayıda gazeteci katıldı.
1849 yılında Fransızlar tarafından gümrük binası olarak inşa edilen, demiryolu hattının açılmasıyla hem gar hem de gümrük olarak kullanılan Mudanya’daki Tarihi İstasyon Binası, demiryolunun kapatılmasının ardından kaymakamlık lojmanı işlevini yaptı. 1963 yılında Akşam Kız Sanat Okulu olarak kullanılan bina ardından belediyeye tahsis edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen bina halka açık sosyal tesis olarak Bursalılar'a hizmet verecek. Tarihi atmosferde deniz manzarasının keyfinin yaşandığı ortamı ve binayı beğendiklerini dile getiren basın mensupları, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesis atağı ile Bursa’daki büyük bir eksikliği giderdiğini söylediler.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 11:04:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?