3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'da 6 ay yetecek su var

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Doğancı Barajında doluluk oranında geçen yıla göre düşüklük olmasına rağmen, yer altı su kaynakları ve pınarlardan yapılacak destek ile 6 ay yağış olmasa bile şehri idare edecek suyun mevcut olduğunu açıkladı. 

İstanbul Barajları'ndaki seviyenin düşüklüğü sebebiyle vatandaşlara yüzde 25 tasarruf çağrısına karşılık, Bursa'da 6 ay hiç yağış olmasa bile şehri idare edecek seviyede su bulunduğu açıklandı. 

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, alternatif kaynaklardan yapılacak destekleme ile Doğancı Barajındaki eksikliğin telafi edilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Çetinavcı şu bilgileri verdi; "Bursa'nın en önemli içme suyu kaynağı Doğancı Barajıdır. Barajın su seviyesi 333 metre 30 santimdir. Maksimum su tutma kapasitesi 32 milyon 611 bin metreküpdür. Şu anda Doğancı Barajında 325 metre 40 santime kadar yükseklik ile 20 milyon 362 bin metreküp suyumuz bulunmakdadır. Barajın yüzde 62 oranında dolu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Uludağ'dan eriyen kar suyu ile baraja azda olsa su girişleri Mayıs ve Haziran aylarında devam edecektir. Toplam şehre verilen günlük su miktarı 220 bin metreküpdür. Bu suyun 140 bin metreküpü barajdan, 15 bin metreküpü Uludağ eteklerindeki pınar kaynaklarından, 65 bin metreküpü yer altı sularından karşılanmaktadır. Bu rakamlara bakıldığında ve yeraltı suyu takviyesi göz önünde bulundurulduğunda Bursa için endişe edilecek bir su sıkıntısı sözkonusu değildir. Bursa'nın hiç yağmur yağmasa dahi 6 aylık ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunmaktadır" 

Doğancı Barajı ile aynı havza üzerinde inşaatı tamamlanan Nilüfer Barajı'nda da bu yıl su tutma işleminin, yağışların artması ile birlikte başlaması planlanırken, kış aylarında Uludağ'ın kuzey batı yamaçlarında oluşacak kar ve yağmur suyu rezervinin tamamının elde tutulması da mümkün hale gelecek. Böylece az yağışlı dönemlerde bile iki barajda birden su tutulması yapılacağından daha uzun süre için rezerv imkanı sağlanacak.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2007 Cuma 17:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?