4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa'da bir prenses

Türkiye'de ilk kez Bursa'da gerçekleştirilen Avrupa Müze Forumu'nun (EMF) açılış törenine Lüksemburg Prensesi Sibilla da katıldı. 26 ülkeden 200 kurum temsilcisinin katıldığı ve 3 gün sürecek forum sonunda, Avrupa müze ödülleri sahiplerini bulacak.

Türkiye'de ilk kez Bursa'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Müze Forumu, Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. 26 ülkeden 200'e yakın kurum ve müze temsilcisinin katıldığı açılış programına onur konuğu olarak Lüksemburg Prensesi Sibilla da katıldı. Zarafetiyle dikkat çeken Sibilla, Bursa ile ilgili konuşmaları dikkatle dinledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise konuşmasında Bursa'da tarihi değerlerin öne çıkarılarak kentin açık hava müzesi haline getirileceğini söyledi. Başkan Altepe, "Bursa, tarihinde Bitinya'dan Roma'ya Bizans'tan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Doğu ile Batı'nın kültür köprüsü kurduğu Bursa'da geleceğe katkı sağlayacak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dünün bugünle buluşma mekanları olan müzeler; edebiyata, kültüre, sanata ve medeniyete ışık tutmaktadır. Biz yerel yönetimler olarak Bursa'daki yaşayan mekanları son birkaç yılda ayağa kaldırdık. Çarşımız, hanlarımız, hamamlarımız, aşevlerimiz, sanat köprümüz, medreselerimizle Bursa, Türkiye'de rehber seçilmiştir. Bundan sonra da müzelerin gelişmesi ve yayılması için gerekeni yapacağız. Her konuda ve her branşta medeniyet kentine yakışır müzeler geliştirilip Bursa'nın örnek bir kent olmasına çalışacağız. EMF yetkililerinin deneyimlerinden de yararlanacağız" dedi.

"BURSA'YI AÇIK HAVA MÜZESİ YAPACAĞIZ"
EMF (Avrupa Müze Forumu) Başkanı Stephen Harrison ise konuşmasında bu yıl 32.'si düzenlenen forumun Bursa'da kapsamlı bir organizasyonla gerçekleştirildiğini söyledi. Harrison, "Toplantılarımızla Avrupa'da müzecilik alanındaki gelişmeleri takip ediyoruz. Yıllar geçtikçe Türkiye EMF'nin gelişiminde önemli rol oynayacaktır. Bu yıl foruma 26 ülke katılıyor. Yarışmada 52 aday var ve bu adayların 30'u sunum yaparak çalışmalarını tanıtacak. Bursa'da forum sayesinde çok önemli dostluklar kuracağız.

Yarışmada kazanıp kazanmamaktan ziyade burada kurulacak arkadaşlıklar çok önemli. Ayrıca toplantılarımızı da yaptığımız Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Tayyare Kültür Merkezi çok özel mekanlar. Bursa'nın kültürel alanda ne kadar ileride olduğu görülüyor. Başkan Altepe'nin de söylediği gibi, Bursa'nın açık hava müzesi olması noktasında EMF olarak gereken desteği göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar da EMF'nin Bursa'da yapılmasının isabetli bir karar olduğunu belirterek, "Bursa, tarih ve kültür açısından özellikle yurt dışında pek tanınmayan bir cevher. Medeniyetlerin bize bıraktığı mirası korumak insanlık görevimizdir. Kültürleri birbirlerine yaklaştıran toplantılara ve organizasyonları Bursa Valiliği olarak desteklemeye devam edeceğiz" diye kaydetti.

EMF Yönetim Kurulu Başkanı Wim Van Der Wieden de Türkçe olarak hitap ettiği konuklara rahatsızlığı nedeniyle 'EMF Bursa 2009'a katılamayan Belçika Kraliçesi Fabiola'nın mesajını okudu. Konuşmaların ardından, Avrupa Müze Forumu 2009 aday müzelerinin mülakatlarının İngilizce sunumları yapıldı.

"MÜZELER, 'AVRUPA YILIN MÜZESİ ÖDÜLÜ' İÇİN YARIŞIYOR"
Edebiyat, arkeoloji, tarih, etnografya, bilim, teknoloji, ulaşım, denizcilik, doğa tarihi, eğitim, polis, hayat hikayeleri, oyuncak ve şairler için kurulmuş birçok müzenin temsilcisinin katıldığı forumda, tüm müzeler yüksek standartlarını sergileyerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne layık olmaya çalışacak. Ayrıca kütüphaneler, şehir ve ulusal müzelerin de katıldığı forumda, Türkiye'den bu yıl İstanbul Modern Sanatlar Müzesi ile Ankara Vakıflar Müzesi ödüle aday olacak.

Gelecek yıl Finlandiya'nın Tampere şehrinde düzenlenecek forumda ise yine İstanbul Oyuncak Müzesi ile Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne aday olacak. İstanbul'dan sonra Bursa'ya gelecek olan Avrupalı müzeciler, 3 gün boyunca Bursa'daki tüm tarihi ve turistik mekanları ziyaret ederek incelemelerde bulunacak.

26 ülkeden 200 konuğun ağırlandığı forum, 9 Mayıs Cumartesi tarihine kadar devam edecek. Avrupa Yılın Müzesi Ödülü ile ilgili aday müze temsilcileriyle mülakatların yapılacağı forumun ödül töreni ise 9 Mayıs akşamı 18.00-20.00 saatleri arasında Altın Ceylan Gazella Salonu'nda gerçekleştirilecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 14:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?