1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Bursa'da deprem ihtimali

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. OkanTüysüz, Marmara Denizi'nin içinde 160 kilometrelik kırılmamış bir fay hattının bulunduğunu belirterek, Bursa ve bölgesinde 20-25 yıl içerisinde 7.6 büyüklüğünde deprem yaşanması ihtimalinin yüzde 75 olduğunu söyledi. 

Prof.Dr. Okan Tüysüz, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Bursa'nın Depremselliği' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde Prof.Dr. Tüysüz, Türkiye'deki fay hatlarının Bursa ve çevre bölgeye etkilerini anlattı. 

Prof.Dr. Tüysüz, Bursa'da 20-25 yıl içerisinde deprem olması ihtimalinin yüzde 75 olduğunu belirtti. 17 Ağustos depreminin ardından başlatılan çalışmalar sonucu Marmara Denizi'nin içerisinde kırılmamış halde 160 kilometrelik fay hattının bulunduğunun anlaşıldığını söyleyen Tüysüz, "Batı Anadolu Fay hattı, her yıl 2.5 cm olarak kuzey-güney yönüne kayıyor. Bu da batı bölgelerinde sıkışmaya neden oluyor. Aynı şekilde Kuzey Anadolu Fay Hattı da her yıl 2.5 cm olarak batıya doğru kayıyor. Batıda yine sıkışma meydana geliyor. Bursa, tüm bu sıkışmaların geçiş noktasında yer alıyor. 17 Ağustos depreminin ardından, uluslararası camiadan bilim adamlarının da katılımıyla, Marmara Denizi'nde fay araştırmaları yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda, denizin içinde 160 kilometre uzunluğunda kırılmamış fay hattı olduğu tespit edildi. Burada sismik bir boşluk olduğu belirlendi. Depremin etkisi, faya yakınlık ve büyüklükle birebir orantılı. Marmara Denizi'nin içerisinde 7.6 büyüklüğünde deprem olacağını göz önünde bulundurursak, bunun Bursa'yı çok kötü şekilde etkileyeceği aşikar. 20-25 yıl içerisinde bu büyüklükte bir depremin olma ihtimali de yüzde 75" dedi. 

Konuşmasında, Bursa'nın zemini hakkında da açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Tüysüz, şehrin güney kesiminin kayalıklarla çevrili olduğunu, ova kesiminin ise tamamen alüvyon tabaka ile kaplı bulunduğunu belirtti. Tüysüz, muhtemel bir depremden özellikle ova kesiminin kötü etkileneceğini belirterek, "Şehrin güney kesimi, kayalıklarla kaplı olduğu için muhtemel depremden minimum etkilenecektir. Fakat Bursa, genel olarak Marmara Bölgesi'nde yaşanacak depremlerin tümünden olumsuz etkilenecektir. Coğrafi konum buna müsait. Özellikle Gemlik ve Manyas dolaylarından geçen fay hatları, Bursa'yı çok ilgilendiriyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2006 Cumartesi 15:42:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?