3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'da Hipokrat operasyonu

Bursa'da mali polis ve savcılığın yaklaşık 6 aydır sürdürdüğü soruşturma kapsamında, anlaştıkları doktorlara ithal ortez protez malzemesi reçete ettirip kandırdıkları hastalara eksik ve yerli malzeme vererek SSK'yı 2 milyon YTL zarara uğrattıkları iddia edilen medikal şebeke çökertildi. Operasyon kapsamında 8'i medikal firma sahibi, 2'si bayan 14 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, protez firmalarının ve bazı memurların usulsüzlük yaparak devleti zarara uğrattığı ihbarı üzerine soruşturma başlattı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun evrakları incelemesinin ardından ilgili kurumla birlikte savcılığın talimatıyla mali polis "Hipokrat" ismini verdikleri operasyona start verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı (KOM) öncülüğünde yapılan operasyon kapsamında mali büro ekipleri, bin 250 hastayı incelemeye alıp 400'e yakın özürülü hastayı da tek tek adliyeye taşıdı. Özürlü hastaların ifadelerinden sonra bilirkişi raporları alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumu rehberlik bölümü müfettişlerinin de katıldığı operasyonda, birbiriyle ilişkili oldukları tespit edilen 9 ayrı medikal firmanın anlaştıkları hasta olmayan şahısların ya da kandırdıkları hastaların sağlık karnelerine yine anlaştıkları doktorlara ithal protez malzemesi reçete ettirip yerine yerli ve eksik malzeme teslim ederek yaklaşık 2 milyon YTL haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Bunun üzerine 9 ayrı medikal firmaya baskın düzenleyen mali şube ekipleri, firma sahibi oldukları tespit edilen A.S. (40), A.C. (33), Ş.K. (29), E.Y. (28), B.Y. (36), D.K. (46), F.T. (35), E.G. (31) ile firma çalışanı N.G. (32), B.G. (32), K.T. (30), A.H. (54), H.E. (44) ve A.Ç. (23) isimli 14 kişiyi gözaltına aldı.

Zanlılar emniyetteki sorgulamalarının ardından "suç işlemek maksatlı örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık ve suçtan elde edilen mal ve parayı aklamak" suçlarından adliyeye sevk edildi.

Öte yandan soruşturmanın devam ettiği hastaların içerisinde özürlü milli sporcuların yer aldığı, çok sayıda doktorun ifadesine başvurulacağı ve operasyon kapsamında gözaltı sayısının artacağı bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 12:47:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?