7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'da otopark sıkıntısı

Bursa'da inşaat ruhsatlarıyla birlikte alınan otopark harçları bir fonda birikerek milyonlarca liraya ulaşırken, belediyeler son 5 yılda trafiğe çıkan 100 bin araca karşılık sadece 500 araçlık otopark inşa etti. Hastane, pazar, stadyum gibi kalabalık yerlere yürüyerek gidip gelmeye başlayan vatandaş, artık evinden işine de park yetersizliğinden dolayı otomobili ile gidip gelemez hale geldi.

Bursa'da her türlü imkan olmasına rağmen yöneticilerin ilgisizliğinden şikayet eden vatandaşlar, "Belediye başkanları bizim için öncelikli olmayan projelere trilyonlarca lira harcarken, biz evimizin yakınına veya işyerimize aracımızı götüremiyoruz. Bursa, Türkiye'de nüfusa göre en fazla araç sahibi olan bir şehir. Bunda otomotiv sanayiinin şehrimizde bulunması ve kişi başına milli gelirin Türkiye'nin 3 katı olmasının rolü var. Ancak mahalli idareciler bu durumu göremiyor. Son yıllarda trafiğe giren onbinlerce araca rağmen, ciddi bir otopark planlaması ve katlı otopark yatırımı gerçekleştirmediler. Birçok mahallede ilçe belediyeleri hem haftada bir gün kapalı pazar yeri olarak kullanılabilecek hem de haftanın 6 gün 7 gecesi otopark şeklinde hizmet verecek onlarca bina inşa edebilirdi. Ancak bu şekilde inşa edilen yer sayısı 5 yılda 5 taneyi bulmuyor" dediler.

Bursa Devlet Hastanesi başta olmak üzere günde 5 bin ile 20 bin kişinin geldiği yoğun tesislere ve bölgelere otopark yapılmasını isteyen vatandaşlar, "Hastaneye aracımızla gelmek mecburiyetindeyiz. Ancak arabamızı park edecek yer bulamıyoruz. Hiç bir yerel yönetici de bu sıkıntı ile 5 yıldır ilgilenmiyor. Muradiye Devlet Hastanesi yanında kimsenin kullanmadığı Yıldız Kahve'nin olduğu alanda bir özel mülk kamulaştırılarak 2 katlı 100 aracın girebileceği bir otopark yapılsa meselenin bir parçası halledilmilmiş olacak. Daracık Hisar sokaklarında park edecek yer bulmak için zorlanıyoruz" dediler.

Kız Yakup'ta Osmangazi Belediyesi'nin 30 milyon lirayı aşkın kamulaştırma ile gerçekleştirdiği Kamberler Parkı'nın altına bin araçlık bölge esnafı ve vatandaşların ihtiyacına cevap verecek bir otopark konulmamasının hata olduğunu bildiren vatandaşlar, Ankara Yolu'ndaki eski hal binasında yapılacak 40 dekarlık parkın altına da 2-3 bin araçlık parkın inşa edilebileceğini, Demiryolu caddesindeki açık pazarın da bu alana alınabileceğini belirtti.

Vatandaşlar, "Başbakanımız parkların açılışını yapacak, ancak vatandaşın sıkıntısı kendisine yansımıyor. Böyle çalışmalar güzel, ancak otopark meselesi de bu çalışmalarda çözümlenebilirdi. Merinos Parkı'nda yolun üst kısmında düzenlenen yeşil alanın altına da bin araçlık otopark konulabilirdi. Bursaray B etabı şantiyesi olarak kullanılan Demirtaşpaşa Okulu'nun karşısındaki alan da 1 yıldır boşaltılıp bir katlı otopark haline getirilemedi" diye konuştular.

Diğer taraftan Bursa Büyükşehir Belediyesi cadde kenarlarındaki ve bazı katlı park yerlerinin işletmesini Burfaş şirketine devretti. Ancak Burfaş bu yerleri sessiz sedasız özel şahısların işletmesine bırakıyor. Vatandaşın bu kadar önemli meselesi ile büyükşehir ilgilenmeyince, yol üzeri otoparklarda yeni değnekçiler ortaya çıkıyor. Emirsultan ve Merinos kenarındaki otopark yerleri bu şekilde özelleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İzpark ile vatandaşa makul çözümler üretip değnekçilerden arındırırken, Bursa'da tersi bir uygulama ve ilgisizlik tepki topluyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?