3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'da 'sanayi kavgası'

Bursa'da Toplu Konut idaresi (TOKİ) tarafından inşa edilecek ve 5 bin işyerini kapsayacak Bursa Büyük Sanayi Sitesi, kenti ikiye böldü. Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin (BESOB), "Onurumuz" diyerek, yapımında ısrar ettiği proje, akademik odalar tarafından tarımsal alanda kurulacağı gerekçesiyle yargıya taşındı. İl Genel Meclisi projenin yaşama geçirilmesi için gerekli 1/100 bin ölçekli plan değişikliğini onaylarken, Büyükşehir Belediye Meclisi ise, 1/25 bin ölçekli plan değişikliğini muhalefetin baskısı sonucu komisyona geri gönderdi.
BESOB ve TOKİ, dağınık şekilde faaliyet gösteren işyerlerinin aynı çatı altında toplanması amacıyla Büyük Sanayi Sitesi kurmak için geçen yıl işbirliğine gitti. Söz konusu işyerlerinin, BESOB ve Ticaret Sanayi Odası üyesi, imalatçı sanatkarlara satışı amacıyla TOKİ, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve BESOB arasında protokol imzalandı.

Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta 623 hektar alan üzerinde kurulacak ve 5 bin işyerini kapsayacak şekildeki sitenin projelendirme çalışması Tuer Mühendislik Planlama Ltd. Şti. tarafından yapıldı. Hastane, okul, yurt, otel gibi sosyal mekanların da yer alacağı proje için hazırlanan 1/100 bin ölçekli plan değişikliği ocak ayında İl Genel Meclisi kararı ile onaylandı. İki yılda tamamlanacak ve bir milyar liraya mal olacak sanayi sitesi için çoğunluğu tekstilcilerin oluşturduğu 5 bin 300 kişi kayıt yaptırdı.
Halen iki sanayi sitesinin faaliyette bulunduğu ilde, sitenin kurulacağı bölgenin şehir dışında kaldığı gerekçesiyle imalatçıların taşınmaktan kaçınacağı şeklindeki görüşlerin yanı sıra, bölgede orman ve tarım alanlarının bulunması, kentte sıkıntı yarattı.

'Kenti tehdit ediyor'

Bursa Akademi Odaları Birliği (BOAB), projenin kenti tehdit etiğini öne sürerek, Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

TMOBB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erdal Aktuğ, bu büyüklükteki bir projenin, "Ben yaptım oldu" mantığı ile yürütülmesine karşı olduklarını belirterek, bilimsel gerçeklere dayalı, kent ve kentliyi koruma eksenli düşündüklerini söyledi.
Sanayi Sitesi yapılmak istenilen alanın, 64,3 hektarının orman, 535,70 hektarının ise tarım arazisi olduğunu kaydedenAktuğ, "535,70 hektarlık arazi içinde kuru ve sulu tarımın yapıldığı, dikili meyve bahçeleri ve meyve fidanlıklarının bulunduğu mutlak tarım arazileri yer almakta, bölgede aktif olarak tarım yapılmaktadır. 1/100.000 ölçekli planda bu bölge, tarımsal niteliği korunacak alan ve diğer tarım alanı olarak tanımlanmıştır. Kentin anayasası konumundaki bu plan ana ilkeleri gereği tarımsal niteliği korunacak alanların mutlak korunması gerekli. Bölge, Bursa Ovasını sulayan derelerin doğduğu bir bölgedir. İçinde su kaynakları yer almakta. Ayrıca proje alanının bir kısmı DSİ tarafından etütleri devam etmekte olan Çataltepe Göleti ve Sulama alanında kalmakta. Bölgedeki Gölbaşı gölünün Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde sınırları belirlenmiş mutlak koruma alanı, kısa mesafeli koruma alanı, orta mesafeli koruma alanı, uzun mesafeli koruma alanları var. Uzmanlar tarafından su kaynaklarına etkileri konusunda herhangi bir rapor hazırlanmamış" diye konuştu.

Proje ile kent içinde kalan meslek gruplarının kent dışına çıkarılması öngörüldüğüne işaret eden Aktuğ, şöyle devam etti: "İşyerlerinin bu bölgeye taşındırılması durumunda boşalan mevcut alanlarda nasıl bir dönüşümün olacağı, bu bölgelere ne tür fonksiyon atanacağı proje kapsamında değerlendirilmemiş. Kent içinde yer alan iş yeri sahiplerinin bu bölgelerden çıkmasından sonra, bu yerlerin hangi amaçlarla kullanılacağı, net tür bir kentsel dönüşüm olacağı proje kapsamında düşünülmemiş, projenin bu ayağı eksik bırakılmıştır.

Proje ile bu bölgede 50 bin kişinin çalışması öngörülmekte. Ancak herhangi bir ulaşım planlaması öngörülmemiş. İşyerlerinin ihtiyacı karşılayacak elektrik altyapısı kurulu değil. Geçmişte o bölgede yaşanan elektrik kullanıma ait sorunlar daha aşılamamış iken ve yeni yükler için planlama bulunmazken böylesi "hayalci" bir yatırıma girişilmesi ülke ve kişi kaynaklarının heba edilmesidir."

'Engelleyenleri affetmeyeceğiz'
Bünyesindeki 98 bin üye adına bir bildiri yayımlayan BESOB yönetimi ise, projeye karşı çıkanlara tepki göstererek, "Bu proje bizim onur projemizdir. Bu projeden dönüş yok. Bu projeyi engellemeye çalışanları tarih affetse de, biz affetmeyeceğiz" açıklamasında bulundu. Projeye karşı çıkanlara üstü kapalı gözdağı verildiği bildirideki," Siyasi olsun, sivil toplum örgütü olsun; esnaf ve sanatkarların toplumdaki gücünü kendilerine hatırlatırız" ifadesi dikkat çekti.
BESOB Başkanı Arif Tak, ilde yaygın olarak sokak aralarında imalat yapan küçük esnaf ve sanatkarların tüm alt yapı tesislerine sahip, sağlıklı bir alanda hizmet etmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Eleştirilerin aksine, sitenin çevreye zarar vermeyeceğini savunan Tak, "Kimyasal atıkların ıslahı ve geri kazanılması için gerekli tesise sahip olacak site, su kirliliğinin önlenmesinde yarar sağlayacak. Gereksiz ve yeni su kullanımı önlenecek, temiz su kaynaklarının korunmasına katkı sağlanacaktır. Atık su sistemleri deşarj suyunun cinsine göre yapılandırılacağı için, oluşabilecek sistem sızıntıları ve toprak kirliliği de önlenecek. Hem kanalizasyon sistemi sızıntıları önlendiği için, hem de izinsiz ve kontrolsüz artezyen açılmasına izin verilmeyeceği için yer altı su kaynaklarının korunmasında fayda sağlanacak. İmalathanelerden çıkan gazların filtrelenmesi ve atmosfere temizlenmiş olarak salınması sağlanarak hava kirliliği önlenecek. Yine şehrimizin meskun mahallerindeki enerji hatlarının kaldırılması ile 400 bin hemşehrimiz radyasyona maruz olmaktan kurtulacaktır" dedi.


PROJE, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ DE KARIŞTIRDI.
Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilen çevre düzeni plan değişikliği, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geri döndü.

CHP Grubu konunun komisyonda yeterince incelenmediğini belirterek, söz konusu yere yapılacak olan sanayi sitesinin çevreyi olumsuz etkileyeceğini öne sürerken, bölgenin kaderini etkileyecek kararın geri çekilmesini istedi.
Sitenin kurulacağı Kestel ilçesi Belediye Başkanı Yener Acar da, projenin detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Bize bu proje ilk olarak iletildiğinde bölgeye 5 bin dükkan yapılacağı söyleniyordu. Sonra 7 bine çıktı ve şimdi 11 bin iş yeri yapacağı söyleniyor. Benim önerim yolun güneyinde 5 bin iş yerinin geçmeyecek şekilde projenin uygulanmasıdır. Proje küçültülmeli ve güney tarafı imara açılmamalı" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise projede bir hayli yol alındığını hatırlatarak, "Proje bizimde önümüze yeni geldi. Detaylarını araştıralım ve ona göre karar verelim. Elbette bizde bölgenin olumsuz etkilenmesini istemeyiz. Ancak alınacak bu karar projenin uygulanacağı anlamına gelmez. Daha bu konu çok meclisimize gelecek ve konuşacağız" diye konuştu.
 

Referans
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:14:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SABRİ ÖZDEMİR IP: 78.175.206.xxx Tarih : 3.02.2010 19:34:37

BİZLER ESNAF OLARAK YILAN HİKAYESİNE DÖNEN BU PROJE HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMEK İSTİYORUZ. İKİ YIL OLDU PARALARIMIZI YATIRALI SONUÇ BEKLİYORUZ.