1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Bursa'da susuzluk kapıda

Bursa'nın içme suyunu temin eden Doğancı Barajı kurumaya yüz tutarken, bu hafta baraj havzasına ciddi yağış düşmemesi halinde şehirde su kesintileri gündeme gelecek. 

Bursa'nın 20 yıldır içme suyunu temin etmede en büyük dayanağı olan Doğancı Barajı, son yılların en kurak sonbaharı sebebiyle susuz kaldı. 12 yıldır inşaatı yılan hikayesine dönen Nilüfer Barajı'nın son 3 yılda istenen ödeneklerin ayrılmasına rağmen inşaatının henüz tamamlanamaması, kış günü Bursa'yı susuzlukla karşı karşıya bıraktı. Son 10 yılın en kurak sonbaharı sebebiyle, 10 yıl aradan sonra su kesintisi yeniden şehrin gündemine oturdu.
 
BUSKİ yetkilileri, barajdaki dip rezervindeki suyun ancak bir ay kadar şehri beslemeye yeterli olacağını düşünürken, Meteoroloji'den sevindirici haberler geliyor. Pazartesi günü sağanak yağış rapor eden Meteoroloji, 12 Aralık Salı günü için de karla karışık yağış beklendiğini açıkladı. 13 Aralık Çarşamba günü Bursa'da yağış beklenmezken, 14 Aralık Perşembe günü geç saatler ile 15 Aralık Cuma günü ise yağış bekleniyor. Ancak bu yağışların sağanak olarak rapor edilmesi, sürekli yağmur anlamına gelmiyor. Aralık ayında kar yağışı, Doğancı'yı uzun süre besleyecek.
 
Doğancı Barajı'nın, kaçak oranının düşmesi sayesinde nüfusu 1 milyona ulaşan şehri bugüne kadar beslemeye yettiği ifade edildi. BUSKİ, barajdaki su seviyesinin azalması üzerine, Uludağ pınarları ile ovadaki pompaları daha fazla çalıştırmayı planlıyor. Bu arada Doğancı'ya alternatif su kaynakları bulunması gündeme geldi.

ŞAHİN, BİR AYLIK SU OLDUĞUNU SÖYLEDİ 

Öte yandan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'da içme suyu rezervleri konusunda herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi. Bugün itibariyle Doğancı Barajı'ndaki su seviyesinin 4.5 milyon metreküp olduğunu, kentte günlük 200 bin metreküp su tüketildiği göz önüne alındığında yaklaşık 1 aylık su rezervinin mevcut olduğunu ifade eden Şahin, yer altı su kaynakları da hesaba katıldığında hiç yağmur yağmasa bile Bursa'nın su rezervlerinin Ocak ayı sonuna kadar yeteceğini bildirdi.
 
Diğer taraftan Vali Nihat Canpolat'ın yaz aylarında inşaat çalışmalarının hızlanması için sürekli ikaz ettiği Nilüfer Barajı'nda, müteahhit firmanın yıl sonunda su tutma sözünün de yerine getirilmesinin önemi, bu sıkıntı ile bir defa daha gün yüzüne çıktı. Büyükşehir Belediyesi'nin Dobruca'daki arıtma tesislerinin hazır olduğu, Nilüfer Barajı'nın su tutması için Ocak ayında çalışmaların bitirilmesi bekleniyor. Nilüfer Barajı'nda yaz aylarından itibaren su tutulmaya başlanmasıyla gelecek yıl kurak geçen senelerde de su sıkıntı yaşanmayacak.
 
Diğer taraftan Türkiye'nin en önemli kaynak suyu üretiminin yapıldığı Uludağ'ın kuzey yamaçlarında ise Kasım ayında düşen bir metrelik karın beslemesi sayesinde bir problem yaşanmıyor. Erikli, Aroma, Nestle, Korusu, Sultan, Baykal, Kirazlıyayla, Doğazen, Özkaynak, Uludağ Gazoz'un beslendiği kaynaklarda herhangi bir azalma söz konusu olmadığı öğrenildi.
 
Bilindiği gibi, kuraklık sebebiyle Kocaeli'ndeki Yuvacık Barajı kurumuş, şehre İstanbul kaynaklarından su aktarılmaya başlanmıştı. Bursa'da zirai sulama maksatlı birçok göletin de kuruduğu öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2006 Pazar 12:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?