6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa’daki değişim şaşırtacak

BURSA’DAKİ DEĞİŞİM ŞAŞIRTACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan kentsel dönüşüme, tarihi ve kültürel eserlerden Uludağ’a, tramvaydan stadyuma kadar her alanda devam eden projelerle Bursa’nın birkaç yıl içinde şaşırtıcı bir değişime sahne olacağını söyledi.

Başkan Altepe, Line TV’de Cihat Özkan’ın sunduğu “Güne Dair” programında vatandaşların sorularını cevaplandırırken, Bursa’da devam eden yatırımlar ve Uludağ’ın yeniden canlandırılması için yapılan çalışmaları anlattı. Ulaşım meselesinin çözümüne yönelik ulaşım master planı için düğmeye basıldığını kaydeden ve kentin ulaşım gücünü göstermek için de vagon ve tramvay projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bursa’nın üretimini önce kentte denemek için ilk olarak Cumhuriyet Caddesi’nde tramvay hattını uygulamaya koyacağız. Sonra Santral Garaj – Heykel tramvay hattını hayata geçireceğiz. Ayrıca yine şehrin ulaşım ağını rahatlatmak için alternatif yollar açılacak. Ankara yolu altında 30 metrelik yol çalışması çerçevesinde 40 parsel kamulaştırdık. Önümüzdeki yaz burada önemli bir açılma olacak. Kimseyi mağdur etmeden Acemler’den Otosansit’e kadar şehri boydan boya geçecek çevre yoluna da Ankara Yolu’na da alternatif konumda bir cadde olacak. Gemlik ve Özlücü Kavşağı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Dağ eteğinde de Güney Servis Yolu açılması için projelendirmeler sürüyor” dedi.

“ULUDAĞ 12 AY FAAL OLMALI”

Uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olan Uludağ’daki planlama çalışmalarıyla ilgili bilgiler de veren Başkan Altepe, Uludağ’ın düzenlenmesiyle ilgili dünyanın ve ülkenin farklı noktalarındaki kayak merkezlerini incelemeyi sürdürdüklerini söyledi. Daha önce İsviçre’de önceki gün de Erzurum Palandöken’de incelemeler yaptıklarını anlatan Başkan Altepe, “Uludağ çok önemli bir merkez. Erzurum’u da gördük. İsviçre’yi de gördük. Ancak Uludağ’ın farklı bir özelliği var. 100’ün üzerinde gezilecek görülecek noktası var. Burası keşiş dağıdır. Onlarca manastır var. Kışın dışında yaz aylarında birçok turistik etkinlik düzenlenebilir. Burası 12 faaliyet olmalı. Biz de planlamalarımızı buna göre yapacağız” diye konuştu.

Otopark alanlarından teleskilerin düzenlenmesine kadar Uludağ’ın tamamının planlanması gerektiğinin altını çizen Başka Altepe, “Türkiye’deki kış turizm merkezlerinin her birinde en fazla 6 – 7 otel var. Uludağ’da ise 35 tesis var. Yeni yapılabilecek otellerle bu sayı 40 ulaşabilir. Uludağ’ın yeniden yapılanmasının ardından bu tesisler dahi yetmeyebilir. Bunun için planlamanın ardından yapılacak düzenlemeler iyi hesaplanmalı” diye konuştu.

Yeni teleferik sisteminin inşaatının başlatılması için hiçbir engel kalmadığına işaret eden Başkan Altepe, “Teleferik ile ilgili plan ve projeler onaylandı. Yüklenici firma finans hazırlığını tamamladıktan sonda inşaat başlayacak. Proje tamamlandığında günde taşınan yolcu sayısı devamlı dönen bir sistem olacağı için bir saat içinde taşınacak. Böylece Uludağ’a gelen misafirler, teleferiğe yakın bölgelerinde planlanacak otellerde de ağırlanabilecek” şeklinde konuştu.

Uludağ’a ulaşımla ilgili dişli tren projesi üzerinde de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Altepe, Teleferik semtinden başlayacak ve Zeyniler Yolu’ndan Uludağ’a ulaşacak 12 kilometrelik hat ile zirveye alternatif bir ulaşım sisteminin kurulacağını kaydetti.

Zirvede gerekli düzenlemeler yapıldığında Uludağ’ın turizm gücünü Bursa’nın hissedeceğini belirten Başkan Altepe, insanların Uludağ’a gittiğinde aradığını bulabilecekleri bir ortam oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bunun için de tek bir otoritenin şart olduğuna vurgu yapan Başkan Altepe, “İlk defa bir belediye bu işe talip oldu. Nasıl Davos’u belediye başkanı idare ediyorsa burada da Büyükşehir Belediyesi söz sahibi olmalı. İsviçre’de bir kartla bütün pistleri kullanabiliyorsunuz. Tüm bölgede tek bir otoritenin kullarıyla hareket ediliyor. Buna için her türlü düzenlemeyi oradaki yatırımcılarla birlikte yaparak Uludağ’ı ayağa kaldırabiliriz” dedi.

Öncelikle Uludağ’ın ne olduğuna karar verilmesi gerektiğine işaret eden Başkan Altepe, “Burası kayak merkezi mi, turizm alanı mı, gezinti alanı mı? Buna karar verdikten sonra çalışmalar başlamalı. Planlar Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği an Uludağ’da değişim başlar. 2011 yılının Şubat ayında planların tamamlanması ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi hedefleniyor. Bu gerçekleştikten sonra biz altyapı ve üstyapıyla ilgili düzenlemelere hemen başlayacağız. Hedefimiz Türkiye’ye yakışır ve dünya standartlarında, yalnızca kış aylarında değil 12 ay faydalanılabilecek bir Uludağ oluşturmaktır” diye konuştu.

ULUDAĞ İÇİN ÖZEL KANUN ÇIKARILIYOR

Uludağ’daki çok başlılığın bugüne kadar çarpık gelişiminin en önemli sebebi olduğunu dile getiren Başkan Altehe, “Hedefimiz Uludağ ile ilgili bir yasa oluşturmak. Devlet Bakanımız Faruk Çelik, yasanın bir an önce hazırlanıp geçmesi için Ankara’da da çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede Uludağ’ın, denetimi ve düzenleme çalışmaları kendi yasası doğrultusunda yapılabilecek. Böylece zirvenin turizm alanındaki gerçek potansiyeli ortaya çıkarılabilecek” şeklinde konuştu.

Bursa’daki yatırımlar hızla devam ederken kentin vizyonunu ülkenin diğer şehirlerine de yaymak için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Altepe, özellikle doğudaki kentlere birer ikişer gün ayırarak o bölgelerin ufkunu açmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Muş’ta ve Mardin’de ziyaretlerde bulunduklarını ve buralardaki eksiklikleri tespit ettiklerini hatırlatan Başkan Altepe, “Önümüzdeki günlerde de Ardahan’da incelemelerde bulunacağız. Bursa’nın vizyonunu ülkedeki diğer kentlere taşımak istiyoruz. Küçük illere yol göstermek, ufkunu açmak için ekiplerimiz farklı bölgelerde çalışıyor. Örneğin Muş’un merkezinde bir çarşı düzenlemesiyle ilgili proje hazırlığı yapılıyor. Yalnızca kendi şehrimize değil yarım gün 1 gün diğer şehirlere ayırmamız oralara çok şey katıyor. Muş’a gittiğimizde gördük ki belediye otobüsü dahi yoktu. Bursa’dan 5 otobüsü iş adamlarımızın katkılarıyla yeniledik Muş’a gönderdik. Şimdi Muş’ta hizmet ediyor. Bu adımlarımız devam edecek” diye konuştu.

Öte yandan Balkanlar’da da hem dostlukları güçlendirecek, hem de ecdadımızın emaneti olan bu bölgeleri kalkındıracak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bosna’nın kalbinde 130 yıl önce yok edilen bir Osmanlı eserini ayağa kaldırıyoruz. Yaz aylarında açılışını yapacağız. Her köşede kalıcı eserler bırakmak istiyoruz. Hem doğuda, hem batıda hem de Balkanlar'da iz bırakmak istiyoruz” dedi.

Bunların yanı sıra tarihi ve kültürel değerlerin ayağa kaldırılması, stadyumun yenilenmesi ve raylı sistem hattının tüm kentte etkin olarak kullanılmasını da içine alan 400’ün üzerinde projenin hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Altepe, Bursa’nın birkaç yıl içinde ne kadar değiştiğini herkesin göreceğini sözlerine ekledi.

BURSA’DAKİ DEĞİŞİM ŞAŞIRTACAK
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 11:08:02
Güncelleme :2 Ocak 2010 Cumartesi 11:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?