3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursa'dan dünyaya yat üretimi

İnan Kıraç ve Claude Nahum'un 1998 yılında kurdukları ve Karsan'ın da çoğunluk hissedarı olan Kıraça Şirketler Topluluğu, Sirena Marine adında yeni bir şirket kurarak İtalya'nın en büyük yat üreticilerinden Azimut-Benetti Grubu için Azimut markasıyla tekne üretimine başladı. 

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk ve tek, çok markaya üretim yapan otomotiv üreticisi Karsan'ın çoğunluk hissedarı Kıraça Şirketler Topluluğu, 2006 yılı Kasım ayında, dünyaca ünlü yat üreticisi Azimut-Benetti Grubu ile yapmış olduğu anlaşma neticesinde kurduğu Sirena Marine Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Azimut markasıyla ürettiği ilk tekneyi İtalya'ya ihraç etti. 

Avrupa'nın üçüncü büyük tekne imalatçısı ve 24 metre üzeri tekne üretiminde dünya lideri olan İtalyan Azimut-Benetti Grubu ile Kıraça tarafından deniz araçları imalatı ve denizcilikle ilgili faaliyetler için kurulan Sirena Marine arasında yapılan anlaşmaya göre, ilk aşamada 12.8 metrelik Azimut 42E modelinin üretimi gerçekleştirilecek. Halen yıllık 50 adet yat üretim kapasitesi bulunan Sirena Marine'in 2007 yılında 10 adet, 2008 yılında ise 34 adet tekne üretmesi planlanıyor. Üretiminin önemli bir kısmını Azimut İtalya'ya ihraç edecek olan Sirena Marine, şu an 70 çalışanı ile Kıraça Şirketler Topluluğu'nun Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu tesisi içerisinde, test havuzu ve stok yeri de bulunan 5 bin 750 metrekarelik alanda üretim yapıyor. Firma, üretilen yatların malzeme yerlilik oranını 9. tekneden itibaren yüzde 50'ye yükseltmeyi hedefliyor. 

Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Can Karabağ Azimut-Benetti Grubu ile yapılan işbirliği konusunda yaptığı açıklamada, "Yat pazarının dünya genelinde büyümesi ile birlikte teslimatlarda 1.5-2 yıla varan sıralar oluşmaya başladı. Biz de bu trende dayanarak artan talep sonucunda otomotivdeki seri üretim ve kalite anlayışının tekne üretimine aktarılmasını bir fırsat olarak gördük. Pazardaki büyüme, artan kapasite ihtiyacı ve Azimut'un otomotivde uygulanan kalite ve verimlilik standartlarını tekne üretimine uygulayarak bazı iyileştirmeler elde etme çabası ile Kıraça Şirketler Topluluğu'nun otomotivdeki birikim ve başarısını başka alanlara da taşıyarak büyüme arzusu bu işbirliğinin hayata geçmesini sağladı. Sirena Marine için 3 milyon euro yatırım yaptık. Zaman içinde yeni yatırımlar ve farklı modellerle üretim adedimizi yıllık 100 adede yükseltmeyi ve farklı projelerle birlikte Azimut-Benetti ile işbirliğimizi daha da kuvvetlendirip geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 13:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?