3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Bursalılar edebiyata doydu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen ‘Uluslararası Edebiyat Günleri’, zengin içerikli programlarıyla Bursalıları edebiyata doyurdu.

Kent Müzesi’nde başlayan ‘12. Bursa Edebiyat Günleri’, Tayyare Kültür Merkezi küçük salonda düzenlenen programlarla sona erdi. 7 oturumla 25 konuşmacının katıldığı 4 panel ve 3 şiir ve müzik dinletisinin yer aldığı programa gösterilen yoğun ilgi Bursalıların kültür ve sanata karşı duyarlılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Edebiyatseverler, Doç Dr Alev Sınar’ın yönettiği ilk oturumda ‘Türk ve Dünya Edebiyatında Özgürlük’ konusunu Yaşar Güneş ve Cemal Atay Genç’ten dinledi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yönettiği ‘Bursa’da Edebiyat ve Özgürlük’ başlıklı oturumda ise Prof Dr Necmi Gürsakal, Doç Dr Bilal Kemikli ve gazeteci Hacı Tonak konuyla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Edebiyata Erkek Lisesi’nde okuduğu dönemden beri ilgi duyan ancak ‘İstatistik Profesörü’ olduğunu söyleyen Prof Dr Necmi Gürsakal, etkinliğe katılmasına imkan tanıyanlara, “Böyle bir etkinlikte olmak benim lise yıllarından hayalimdi. Beni bir edebiyatçı olarak nitelendirip etkinliğe davet edenlere teşekkür ediyorum ve hatta yemek ısmarlamak istiyorum” şeklindeki espriyle teşekkür etti.

Oturum başkanı Nuri Kolaylı da, organizasyona emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında, Bursa’nın gelecek kuşaklarına önemli edebi birikimler bırakıldığını söyledi. Kolaylı, “Bursa, 700 yıllık geçmişi olan, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu bir kenttir. Bu anlamda Bursa’nın edebiyat tarihindeki yeri çok özeldir. Bursa’da çok sayıda kültür insanı, çağdaş yazar ve edebiyatçılar yetişmiştir. Son dönemlerde bu kentte yayımlanan eserler de edebiyatın değerini korumaya devam ettiğini göstermektedir” diye konuştu.

’12. Uluslararası Bursa Edebiyat Günleri’nin son programlarında okunan şiirler, sanatseverlere notalarla mısraların harmanlandığı keyifli dakikalar yaşattı. Usta sanatçı Ömer Özgeç, gitar ve armonika eşliğinde gerçekleştirdiği dinletide Nazım Hikmet, Behçet Necatigil, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Anday, Arif Damar, Cemal Süreya, Cahit Külebi ve Attila İlhan’ın şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirdi. İlgiyle izlenen dinletinin ardından ‘Gitar Eşliğinde Şiir Akşamı’ başlıklı oturumda da Yücel Kayıran, Enver Ercan, Namık Kuyumcu, Mehmet Taner, Mehmet Erte, Gonca Özmen, Deniz Durukan, Ali Aksoy, Hilmi Haşal, Yasin Doğru, İbrahim Serhat Canbolat ve Mustafa Muharrem Tüfekçi, gitar eşliğinde kendi şiirlerinden örnekler sundular.

Edebiyatçıları buluşturan organizasyonla ilgili görüşlerini açıklayan şair Hilmi Haşal, “Bu yıl 12. düzenlenen etkinliğe katılım gayet güzel. Program, özgürlüğü ve edebiyatı sorguluyor. Teknolojinin arttığı, hızla hazzın yarıştığı günümüzde kendilerine ve topluma ait bazı ayrıntıları bu etkinlikte buldukları için sanatseverlerin katılımının yoğun olduğunu düşünüyorum. Çünkü edebiyatın sorunu, bir yerde de bireyin sorunu ve devamında da toplumun sorunu oluyor. Bu ortamda ortaya çıkan ürünler, insanın ferdi üretiminden çıksa da topluma mesaj veriyor” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 14:45:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?