6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa'nın bir numarası Ulucami

ULUCAMİ BURSA'NIN İLK TERCİH EDİLEN ZİYARET MEKANI OLDU

Bursa'ya gelenlerin ziyaret ettikleri birinci mekan olan Ulucami'de dünyanın değişik kıtalarından farklı renk ve dinlerde insanı görmek mümkün olabiliyor.

Bursa'yı İstanbul ile İzmir güzergahı üzerinde yarım günlük programa sıkıştıran turizm acentaları yabancı turistlere şehirde Ulucami ve Yeşil Türbe'yi gösteriyorlar.

Bursa'daki otel fiyatlarının yüksek olması, kaliteli tesis yetersizliği sebebiyle şehirde konaklama yapmayan ve Türkiye turlarında ara destinasyon olan tarihi şehirde ilk ziyaret edilen mekan ise, hat yazıları ile dünyada bir numara olan Ulucami oluyor. Cami'de aynı anda 5 den fazla turist kafilesi olabiliyor. Türkiye'nin değişik yerlerinden gruplarda buna eklenince camide 3 görevli ile hizmet vermek ve rahat ibadet edebilmek zorlaşıyor.

İspanyol gruba camideki hat yazıları ve Galilo'nun dünyanın döndüğünü söyleyip Engizisyon Mahkemesi'nde yargılanmasından 230 yıl önce minbere bugünkü güneş sisteminin nakşedilmesi turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Ulucami'de Osmanlı Sultanlarından 2. Mahmud'a ait hat levha, Leonardo Vinci'nin Mona Lisa tablosundan 150 yıl önce elastik boya kullanılarak yapılan revakları bakıldığı tarafa dönen Kabe-i Muazzema resmi de ziyaretçilerin hayranlıkla seyrettiği çalışmalar arasında yer alıyor. Ulucami'de son dönemde sıva altında kalan orjinal hali ortaya çıkartılan batı kıble cihetindeki 'vav' harfi, müezzin mahviline çıkan ahşap merdivenlerin yanına ceylan derisi üzerine yapılmış el işi rumi desenli nakışlar da ilgi çeken çalışmalar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz asırda 30'dan fazla hat levhanın kaybolduğu Ulucami'de kubbeleri ayakta tutan fil payeler üzerine nakşedilmiş başta Esma-i Hüsna isimleri olmak üzere birçok hatta, kendi özgünlükleri sebebiyle ilgi görüyor. Hatta Bursa işi diye kabul edilen kırmızı ile siyah harflerin birbiri içine geçen yazılarda tasarımları ile sanattan anlayanları büyülüyor. Bazı kaynaklarda İslamiyet'in 5. kutsal mekanı olarak gösterilen Bursa Ulucami'ndeki bu ziyaretçi yoğunluğu gelen misafirlere hizmet verilmesi ve ibadet edenlerin rahatlığını da etkiliyor.

Ulucami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Aydın, bu konuda yerel yönetimlerden destek bekliyor. İstanbul'da Sultan Ahmet Camii ve büyük ziyaret mekanlarında olduğu gibi yerel yönetimin hizmet satın alması yöntemi ile Ulucami'ye görevli takviyesi yapmasını bekleyen Aydın, "Günde 10 bin kişiden fazla insanın ziyaret ettiği bu mekanın düzenlemesi, aksama olmadan belli hizmetleri verebilmesi için bizim dernek imkanları ile barındırdığımız 3 görevli yeterli olmuyor. Büyükşehir belediyemizin bize bu konuda da destek olmasını istiyoruz" dedi.

Ulucami'de önemli bir konuda kadınların ibadetlerini rastgele her yerde yapmaya başlaması teşkil ediyor. Cemaat, İl Müftülüğü'nden bu konuda ciddi tedbirler almasını istiyor. Kadınları için arka kısımda ayrılan tek kubbeli yerin yeterli olmaması sebebiyle kadınlar namazlarını dışarıda erkeklerin gördüğü yerlerde kılıyor. Kadınlara ayrılan yerin iki kubbeye çıkartılması, doğu da ayrılan yer gibi batı da yer oluşturulması sağlanabileceği düşünülüyor. Ayrıca ziyaretçilerin en öndeki kubbelerin altına kadar girmelerinin engel olması için Sultan Ahmet Camii'nde olduğu gibi ahşap ayırıcı bariyerlerin kullanılması tavsiye ediliyor. Yeni halıları, iç mekandaki restorasyonu ile göz kamaştıran Bursa Ulucami'nin aydınlatma konusunda yeni yapılacak bir proje ile elden geçirilerek eksiksiz bir hale gelmesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı bahçe düzenlemesi ile örnek bir ziyaretgah haline gelmesi bekleniyor.

ULUCAMİ BURSA'NIN İLK TERCİH EDİLEN ZİYARET MEKANI OLDU
ULUCAMİ BURSA'NIN İLK TERCİH EDİLEN ZİYARET MEKANI OLDU
ULUCAMİ BURSA'NIN İLK TERCİH EDİLEN ZİYARET MEKANI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2010 Pazar 16:08:04
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 16:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?