7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Bursa'nın deprem riski yüksek

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Görevlisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Bülent Özmen, Bursa'nın İstanbul ile deprem konusunda karşılaştırıldığında daha çok risk altında olduğunu belirterek, Bursa'da 100 yıl içerisinde 7 şiddetinin üzerinde bir depremin olacağının tespit edildiğini söyledi.


Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa İl Temsilciliği tarafından 17 Ağustos depreminin yıldönümü münasebetiyle "Bursa Depremselliği ve Tarihi" konulu bir panel düzenlendi. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Görevlisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Bülent Özmen, ilk olarak Türkiye'de yaşanan büyük depremler hakkında bilgi verdi.

Bursa'da hasar yapan depremler arasında en önemlisinin 1855 yılındaki 7,2 büyüklüğündeki deprem olduğunu belirten Özmen, Bursa'yı tehdit eden en önemli faylardan birisinin Marmara Denizi'ndeki hat olduğuna dikkat çekti.

Özmen, "Bu fayın hem kuzeyinde hem güneyinde meydana gelebilecek bir depremin tamamından Bursa şehri çok şiddetli bir şekilde etkilenebilir. 1894 yılında Marmara Denizi'nde şiddetli deprem olmuştur ve şehrimiz bundan şiddetli bir şekilde etkilenmiştir. Ayrıca Gemlik ile Mudanya arasında 1064 yılında meydana gelen 10 şiddetindeki depremde geçmişte meydana gelen önemli depremlerden birisidir" dedi.

"AKTİF FAYLAR 6 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
Özmen, son yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa ilinin yüzde 75'inin birinci derecede yüzde 25'inin ise 2. deprem bölgesi içerisinde bulunmakta olduğunu söyledi.

Nüfusunun yüzde 92'sinin birinci derecede deprem bölgesinde olduğunun altını çizen Özmen, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılan tüm deprem araştırma haritalarında Bursa'nın her zaman 1. derecede deprem bölgesi içerisinde yer aldığını belirtti. Bursa civarında çok sayıda aktif fay olduğuna da değinen Özmen, "Yapılan bir araştırmaya göre, 100 yıl içerisinde Bursa'da 7 büyüklüğünün üzerinde şiddetli bir depremin olabileceği tespit edilmiştir.

Bursa civarında çok sayıda aktif fay hattı bulunmaktadır. Bu fayların tamamı diri olup büyük bir çoğunluğu 6 üzerinde bir deprem üretme özelliğine sahiptir. Şehrin altından geçen Bursa fayı da 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Şunu söyleyebiliriz. Deprem riski fazla diye hep İstanbul konuşuluyor. Halbuki Bursa, İstanbul'dan çok daha tehlikelidir" diye konuştu.


Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise "Deprem ve Kentk planlaması" konusunda katılımcılara bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 04:34:30
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 04:43:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?