4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa'nın göbeğinde utandıran görüntü

Avrupalı konuklarını ve Lüksembourg Prensesi Sibilla'yı ağırlayan Bursa'da, şehrin göbeğinde bali çeken sokak çocuklarının dramı yürekleri burkuyor.

Milyonlarca lira harcanan modern tesisleriyle örnek gösterilen Bursa'da, madde bağımlısı sokak çocukları çimlerin üzerinde sabahlıyor.
Emniyet Müdürlüğü ile Bursa Valiliği binalarına 50 metre mesafedeki Kent Meydanı karşısındaki fıskiyeli havuzun dibinde uyuyan 8-9 çocuk, sabah işe gidenlerin dikkatini çekiyor. Yaşları 10-17 arasında, birbirlerine sarılı vaziyette, kimi üstü açık, kimi battaniyeye sarılmış halde, ayakkabıları ile uyurken görülen çocuklar, 20 gündür fıskiyeli havuzun yanını mesken tuttu.

Bir kısmı çöpten buldukları yatakları altına koyarken, birçoğu elbiselerini yatak yapıp, üzerlerine sağdan soldan buldukları battaniyeleri çeken çocukların, hava sıcaklığının 9-10 derece olduğu gece saatlerinde sokaklarda dolaştıkları, güneş doğarken havanın 5-6 derece ısınması ile uykuya daldıkları belirtiliyor. Etraftaki araç gürültülerine rağmen hiçbir şeyden habersiz derin uykularına devam eden çocuklar, sabah işe gidenlerin dikkatini çekiyor.
Bursa Valisi Şehabettin Harput, sokakta yatan ve yaşan çocukların takibi için mobil ekip kurduklarını belirterek, "Sokakta yaşayan, yatanlar için zincir bir sistem kurduk. İlk adım istasyonunda yaş grubuna, cinsiyetine, madde bağımlılığına, suç karışıp karışmadığına, cinsel taciz durumuna göre ayrıştırıyoruz. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne araç ve personel takviyesi yapacağız. En son 2 ayağı ise tıbbi ve psikolojik rehabilitasyon kısmıdır.

Ovakça'da yapılan sokak çocukları merkezine ilave olarak yine Ovakça'da ormandan aldığımız 45 dekarlık çamlık alanda psikolojik rehabilitasyona da başlayacağız. Buraya da bir bina yapacağız. Bu sokak çocuklarını orada yeşillik, orman, çiçek gibi tabiat içerisinde değerlendirip onların psikolojilerini iyileştireceğiz. Bu konu bütün toplumun sosyal bir yarasıdır. Diğer taraftan çocuk yetiştirme yurtlarını da sevgi evlerine dönüştürüp, daha sıcak ortamda bu çocuklara hizmet vermek için konsept değişikliği çalışmalarımız sürüyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 14:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?