4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Bursa'nın içme suyu temiz

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarı'nın yaptığı 5 yıllık bakteriyolojik analizde, şehirdeki içme ve kullanma sularının yüzde 93'lük kısmı temiz çıktı.

5 yıl boyunca periyodik olarak yapılan tahlillerde, Bursa'nın içme suyu 'az kirli' çıktı. Dünya Sağlık Örgütü ölçülerine göre, su analizlerinde yüzde 5'e kadar bakteri görülmesinin normal olduğu belirtilirken, Bursa'da ise bu oranın yüzde 7 olduğu belirtildi. Bursa'nın su ihtiyacının büyük bir bölümünün Uludağ'dan karşılandığı belirtilen araştırmada, Doğancı Barajı ve yer altı kaynaklarının da bu ihtiyacı desteklediği ifade edildi.

Bursa'da içme suyundan kaynaklanan bağırsak enfeksiyonlarının görüldüğü vurgulanan raporda, 5 yıl zarfından şehrin muhtelif yerlerinden alınan 5 bin 320 su numunesinin tahlil edildiği belirtildi. 5 yıllık analizde, Bursa'daki içme ve kullanma suyunda bakteri oranının 7 olmasının, suyun 'az kirli' olduğu anlamına geldiği kaydedildi.

Yapılan incelemede, 2004 yılında Bursa'nın sularında Nisan, Temmuz, Eylül, Aralık ayındaki kirliliğin diğer aylara göre daha yüksek olduğu, 2008 yılının Şubat ayında ise hiç kirlilik olmadığı Ocak, Mart, Nisan, Temmuz, Kasım aylarında ise 5 yerde kirlilik görüldüğü tespit edildi.

Yapılan araştırmayı değerlendiren Bursa Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, şebeke suyunun 'içilebilir' olduğunu belirterek, "Bursa'da içme ve kullanma suyu kirlilik yüzdesinin düşük olduğu görülüyor. Bu durum sevindirici görülse de, kirliliği tamamen yok edemediğimiz bir gerçek. İnsan sağlığının korunması için suyun belirli özellikleri haiz olması gerekir. Sonuç olarak içme ve kullanma suyu ile birçok hastalığın yayıldığını biliyoruz. Aksi takdirde su ile bulaşan tifo, kolera gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Az da olsa bu kirliliğin sebeplerini tespit etmek için çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz kirliliği tamamen yok etmek" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 14:04:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?