6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Bursa'nın ilk bal ormanı

BURSA BÖLGESİNİN İLK BAL ORMANI GEMLİK'TE KURULDU

Türkiye'de bal üretimini artırmak maksadıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı 'bal ormanları' projesi kapsamında Bursa'nın ilk bal ormanı Gemlik ilçesinde kuruldu.

Türkiye'deki arı varlığı ile bal üretimi arasındaki dengesizliği gidermek için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'bal ormanları' projesinde ilk uygulama Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde yapılırken, Bursa'nın bal ormanları ise Gemlik ilçesine bağlı Yeniköy'de kuruldu. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Umurbey İşletme Şefliği'ne bağlı Yeniköy çevresindeki 40 hektar kızılçam orman sahası 2008 yılında yanmış, alan 2009 yılında suni gençleştirme programına alınmıştı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, Bursa ile Gemlik yolu üzerinde yer alan bu sahanın, köylünün gelirinin artırılması ve arıcılığın teşvik edilmesi için bal ormanı olarak tesis edildiğini belirtti. Bir hektarlık akasya ormanından bin 500 kilo bal özü elde edildiğini, bölgeye ağırlıklı olarak akasya dikileceğini dile getiren Girgin, "Dozerle sürüm yapılan 10 hektarlık bölüme akasya dikilmesi planlandı. Ayrıca mini ekskavatörlerle seki terası yapılan kısmın doğal dokusu korunacak. Bu alandaki kocayemiş, katırtırnağı, kekik benzeri türlerin de bal ormanına katkı yapması bekleniyor. Seki terasları arasında bırakılan bu alanda gelecek yıllarda ıslah programlarıyla özellikle kocayemiş benzeri türler lehine müdahale yapılacak. Seki teraslara fıstıkçamının yanı sıra, ara boşluklara ve şev teraslarına da akasya dikildi" dedi.

Bursa bölgesinin ilk bal ormanı olan sahaya ilk fidan Bölge Müdürü Ali Girgin tarafından dikildi. Sahanın tamamına 20 bin akasya fidanı dikilerek Bursa'nın ilk "bal ormanı" oluşturuldu.

BURSA BÖLGESİNİN İLK BAL ORMANI GEMLİK'TE KURULDU
BURSA BÖLGESİNİN İLK BAL ORMANI GEMLİK'TE KURULDU
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 13:43:03
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 14:41:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?